Proizvodi namijenjeni za EU se mogu kontrolisati u BiH: Evo šta to znači!

B. Redžić
Proizvodi namijenjeni za EU se mogu kontrolisati u BiH: Evo šta to znači!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Federalni zavod za poljoprivredu

Bosanskohercegovački poljoprivrednici od sada mogu svoje proizvode namijenjene za izvoz u Evropsku uniju kontrolisati u Bosni i Hercegovini. Šta to znači, objasnili su danas iz Federalnog zavoda za poljoprivredu.

Pomoćnik direktora za laboratorij Zavoda Esad Brković je istakao da je stručna savjetnica za pesticide Nevzeta Abdelfattah među najzaslužnijim zašto domaći poljoprivrednici sada imaju ovu mogućnost.

Poručio je da mogućnost kontrole proizvoda u Bosni i Hercegovini puno znači za domaće poljoprivrednike dodavši: "Nema sumnje da to može zadovoljiti kriterije Evropske unije."

Ukazao je, između ostalog, da je Zavod akreditovan za kvalitativno i kvantitativno ispitivanje genetski modficiranih organizama. Kako je kazao, Zavod je jedina institucija koja to može uraditi.

Tehnički rukovodilac Odsjeka za kontrolu životnih namirnica Harun Kurtagić je naglasio da je akreditovano 26 metoda za ispitivanje podsjetivši da se mogu koristiti metode koje nisu akreditovane. Prema njegovim riječima, akreditovane su najteže metode.

"Možemo raditi 280 pesticida u voću i povrću... 80 posto se odnosi na voće i povrće. Uglavnom se to odnosi na domaće proizvode. Mali je broj uvoznih proizvoda", objasnio je Kurtagić.

Upitan kakvu hranu jedemo, istakao je da na to pitanje treba odgovoriti državna Agencija za sigurnost hranu. Ali, tvrdi da stanovnici Bosne i Hercegovine jedu kvalitetnu hranu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije