Profesor Vlado Azinović o izjavi Macrona: Narativ svjesno usmjeren protiv BiH

Radiosarajevo.ba
Profesor Vlado Azinović o izjavi Macrona: Narativ svjesno usmjeren protiv BiH
Foto: Twitter / Vlado Azinović

Francuska je "proizvela" višetruko više stranih boraca od Bosne i Hercegovine, kaže za Radiosarajevo.ba profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i ugledni stručnjak za pitanja terorizma Vlado Azinović.   

Piše: Faruk Vele

Profesor Aznović, iznimno cijenjen u regionu, ovako je reagirao komentirajući izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je BiH "tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku" i dodao je da se naša zemlja suočava s problemom džihadista povratnika.

"Živimo u vrijeme kada većna ljudi želi čuti i procesirati samo informacije koje potvrđuju njihova prethodno stečena uvjerenja o nečemu, čak i onda kada takva uvjerenja nisu utemeljena u objektivnoj stvarnosti. Mi se sad možemo "okrenuti na glavu" i pokazati imena svih oko 180 muškaraca i nešto manje od 70 žena koji su iz BiH otišli u Siriju i Irak, objaviti imena djece koju su odveli sa sobom i one koja su se tamo rodila, predočiti popis oko 100 naših državljana koji su u međuvremenu tamo poginuli ili umrli, kao i imena njih 50-ak koji su se do sada vratili - ali za nekoga ko već vjeruje da je BiH leglo "džihdaista", odskočna daska, jučer Al-Kaide, danas ISIL-a za Evropu, to ne znaci ništa i ne može promijeniti ništa", govori profesor Aznović.

Predsjedniče Macron, sramite se!

Uzalud bi, veli, bilo dokazivati očite činjenice:

"Uzalud bi sad bilo pokazivati kako je, kada se gleda broj muslimana koji žive u Francuskoj i BiH, Francuska "proizvela" višetruko više stranih boraca, kako se jedan od najvećih terorističkih napada u Evropi ikada dogodio u novembru 2015. upravo u Parizu ili kako procjene naših sigurnosnih agencija, koje nevjerovatno ozbiljno i predano rade na ovim problemima, ne mogu potvrditi Macronovu ocjenu".

Prema njegovim riječima, ono što je predsjednik Francuske izgovorio je sad već tipska slika o BiH. Međutim, istovremeno upozorava da"mi nemamo institucionalne odgovore na ovakvu vrstu tvrdnji".

"Jer dio domaćih političkih elita širi potpuno identične tvrdnje i stavove kako bi njima osnažili svoje pozicije i priželjkivani rasplet nezavršenog unutrašnjeg rata, a mediji o ovim temama po pravilu izvještavaju senzacionalistički, prenose glasine, dezinformacije, pa ako hoćete i notorne laži. Takvim odnosom prizivamo ovakve tvrdnje, pa kada ih izrekine predsjednik jedne relevantne države onda uvrijeđeni pojedinačno vapimo i pokušavamo dokazati suprotno", ukazuje Aznović.

Nadadalje, on smatra da ništa nije slučajno u ovoj priči.

"Ne vjerujem da se ovakva slika o BiH stvara zato što neko zbilja ne zna ili ne razumije kakvo je stanje ovdje, nego upravo suprotno. Svi koji promiču ovakve tvrdnje znaju da one nisu utemeljene na stvarnom stanju, ali njihov cilj i nije opisivati našu stvarnost, nego ojačavati percepciju o BiH kao nepodobnoj za evropske integrativne procese i tako podilaziti svojoj izbornoj bazi koja se protivi proširenju".

 Međutim, ovakve poruke imaju i svoje posljedice.

"Tako se na uvjerljiv način potiču narativ o islamofobnom karakteru Evrope, a BiH se kao na pladnju servira faktorima koji su joj namijenili i nezaustavljivo je guraju u neke druge integracije, euroazijskog tipa, a čiji su proponenti, uz uvijek spremne domaće protagoniste, zemlje i lideri kojima su zajedničke uglavnom samo neoimperijalne ambicije, autokratski modeli vladavine i retrogradni vrijednosni sistemi", zaključio je profesor Azinović

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije