Profesor Nedim Ademović o slučaju "Krišto"

Radiosarajevo.ba
Profesor Nedim Ademović o slučaju "Krišto"
Fena / Nedim Ademović

Ustavni sud Bosne i Hercegovine raspravljat će o predmetu "Borjana Krišto" na prvoj narednoj Plenarnoj sjednici 5. jula, potvrđeno je danas za Radiosarajevo.ba u tom sudu.

Ustavni sud BiH je na taj način odgovorio na naš upit da li su tačne informacije o povlačenju navedenog predmeta, odnosno saznanja da je Ustavni sud BiH većinom glasova osporio apelaciju visoke zvaničnice HDZ-a BiH, no da odluka, iako je navodno napisana, već neko vrijeme stoji u ladici predsjednika Suda, Zlatka Kneževića, koji ju odbija objaviti!

Nepovoljna odluka

"Poštovani, u vezi Vašeg upita obavještavamo Vas da će se o navedenom predmetu raspravljati na prvoj narednoj Plenarnoj sjednici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, koja je planirana za 5. juli 2019. godine", odgovorili su nam iz Ustavnog suda BiH.

Prema pisanju "Slobodne Bosne", odluka je za HDZ nepovoljna jer ne osporava samo zahtjev Borjane Krišto nego u "velikoj mjeri relativizira i raniju odluku koju je Ustavni sud donio po apelaciji Bože Ljubića". 

Portal podsjeća da je presuda po Ljubćevoj apelaciji i formalno otvorila prostor "probosanskim strankama da napokon na dnevni red stave temeljni problem sadašnjeg ustroja BiH koji se ogleda u asimetričnim rješenjima u zaštiti nacionalnih prava tri konstitutivna naroda".

Presudom Ustavnog suda de facto je ukinut Dom naroda u Federaciji BiH u obliku kakav je postojao do sada, i sada je potrebno izgraditi novi mehanizam zaštite nacionalnih prava.

Probosanske stranke to vide kao historijsku priliku "da se napokon uspostavi simetrija u dva entiteta, i da sva tri naroda u oba entiteta na raspolaganju imaju jednake mehanizme zaštite nacionalnih prava".

Međutim, prema pisanju portala Vijesti.ba, može se desiti i ta mogućnost da apelant Krišto odustane, odnosno povuče svoju apelaciju, što se prema informacijama kojima raspolažu sprema. Time bi na snazi ostala pravno diskutabilna odluka „Božo Ljubić“ koja nije u skladu sa evropskim standardima i koja je poništila relevantno mišljenje Venecijanske komisije.

Prava za sve građane

Ono što je u cijeloj priči jeste indikativno, piše portal Vijesti.ba, jeste da se Krišto  baš sada kada je postalo očito da njena apelacija ne može biti prihvaćena pred Ustavnim sudom BiH – odlučuje na povlačenje apelacije.

"Postavlja se pitanje zbog čega Ustavni sud nije odbacio apelaciju Borjane Krišto? Upravo zato što bi se time pokazalo da je i oduka po apelaciji Bože Ljubića pravo diskutabilna i u suprotnosti sa evropskim standardima...,ali i još više zato što bi zahtjevi za izmjenom izbornog zakona po željama tzv. HNS-a u potpunosti izgubili na političkoj snazi", navodi isti izvor.

Inače, Europska unija i u posljednjem Mišljenju naglašava potrebu usklađenosti sistema u BiH sa evropskim standardima, koje propisuje evropska pravna stečevina.

Mišljenje Evropske komisije podrazumijeva angažman BiH na 14 mjera/preporuka koje moramo provesti, ako želimo na nekom narednom zasjedanju evropskih institucija, steći status kandidata.

"Ustav sadrži odredbe zasnovane na nacionalnoj pripadnosti i prebivalištu koje nisu u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. To su odredbe koje se odnose na imenovanje, sastav i postupke odlučivanja šefa državei izvršnih i zakonodavnih tijela, budući da su određena izborna prava rezervisana za građane koji pripadaju „konstitutivnim narodima“ -Bošnjacima, Hrvatima i Srbima. Stoga su potrebne značajne dodatne reforme kako bi se osiguralo da svi građani mogu ostvarivati svoja politička prava, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci", navodi se u Mišljenju Komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

Neprimjeren potez?

Poznati ekspert za ustavno pravo, ugledni sarajevski advokat prof. dr. Nedim Ademović u razgovoru za Radiosarajevo.ba je komentirao situaciju koja je nastala u vezi sa slučajem "Krišto".

Prof. dr. Nedim Ademović je priznati stručnjak za ustavno pravo i ljudska prava, te profesor ustavnog prava. Radi kao zamjenski član Venecijanske komisije Vijeća Evrope ispred Bosne i Hercegovine.

Do sada je angažovan kao ekspert, predavač ili konsultant Vijeća Evrope, Evropske Unije i UNDP-a i drugih međunarodnih organizacija na raznim projektima. Ustavni sud Turske, Crne Gore i Makedonije sarađivali su sa prof. dr. Nedimom Ademovićem na uspostavljanju ili usavršavanju vlastitih sistema institucionalne zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"Ako se ispostavi tačnom informacija da je g. Borjana Krišto povukla zahtjev za ocjenu ustavnosti određenih odredbi Ustava Federacije BiH, onda je situacija sa implementacijom Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu „Ljubić“ znatno lakša. Naime, tada će rješenja iz Ustava Federacije BiH ostati kao takva i biće zadani okvir da se izvrše dopune Izbornog zakona BiH", kazao je Ademović za Radiosarajevo.ba, te dodao:

"Jednostavno rečeno, u tom slučaju, moramo se vratiti Ustavu Federacije BiH jer je on akt koji primarmo određuje kakvo će biti ustrojstvo federalnih organa vlasti, uključujući, zakonodavnog tijela. Ako je tačno da je povučen zahtjev, onda moram naglasiti i to da je gospođa Krišto i HDZ, u čije ime je to uradila, napravila nefer i neprimjeren potez, bez obzira da li od početka namjera bila da se ovim Zahtjevom vrši manipulacija u okviru političkih procesa, ili je povučen jer bi uslijedio negativan ishod".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije