Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević na skupu najvećih europskih naučnika

F. V.
Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević na skupu najvećih europskih naučnika
FOTO: Radiosarajevo.ba / Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević

Akademkinja Senka Mesihović-Dinarević, redovna članica Evropske akademije nauka i umjetnosti, u okviru godišnje skupštine te akademije, prisustvovala je početkom marta na simpozijumu o „Kompleksnosti i integracijama u prirodi i društvu“ u Salzburgu. 

Kompleksni dinamički sistemi su, kako nam kaže prof. dr. Mesihović-Dinarević, dobro poznate interdisciplinarne metode modeliranja u fizici, biološkim i okolišnim naukama. 

Zbog toga i istraživanje kompleksnosti okuplja najbolje naučnike ovog dijela svijeta iz različitih oblasti kako bi jedni od drugih učili rješavanje različitih problema. 

"Životne nauke, medicina, klima, okoliš, populacije i organizmi, primjeri su visoko kompleksnih sistema koji zahtijevaju interdisciplinarno istraživanje. Bez sumnje, današnji politički, pravni i ekonomski svijet je vođen pojačanom različitošću i kompleksnošću. Potrebne su integracije korporativnog i javnog upravljanja. Postavlja se i pitanje: Može li digitalizacija riješiti problem integracije putem svjetske tehnološke infrastrukture? U ovom trenutku, humanističke i filozofske nauke razmatraju etičke standarde integracije", kaže nam Dinarević. 

Zahtjev za „Jedinstvo u različitosti“ ima duboke korijene u svijetu religije. 

Stoga je, prema riječima profesorice Senke Mesihović-Dinarević, ovaj simpozij i razmatrao različite teme kao što su kompleksni sistemi u nauci: fizici, okolišu, medicini, filozofiji, zatim kompleksnost i intergracije u tehničkim, ekonomskim i socijalnim naukama, kao i humanističkim i svjetskim religijama. 

Tokom boravka na simpoziju, dr. Mesihović-Dinarević se susrela s predsjednikom Evropske akademije nauka i umjetnosti akademikom Felixom Ungerom. koji je i 2017. godine, upravo na poziv dr. Mesihović-Dinarević, boravio u Akademiji nauka i umjetnosti u Sarajevu i tom prilikom održao izvanredno predavanje iz oblasti medicine, humanističkih nauka i kardiohirurgije. Razgovarano je i o mogućnosti unapređenja daljnje saradnje dvije akademije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije