Lejla Turčilo: Ozbiljne države obrazovanje smatraju jednim od stubova društva

Radiosarajevo.ba
Lejla Turčilo: Ozbiljne države obrazovanje smatraju jednim od stubova društva
Print Screen / Ljela Turčilo, profesorica sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu

O odlivu mozgova i nezaposlenosti mladih se već duže priča u javnom prostoru.

Koliko je postojeći obrazovni sistem u BiH adekvatan da mladim ljudima u BiH priži znanje i kompetencije koje će im omogućiti bolji položaj na tržištu rada? 

U dokumentu Mišljenje o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji, koji je  Evropska komisija usvojila 29. maja 2019. godine, jasno je pokazano kako riješiti taj problem: da bi se dosegli standardi EU u obrazovanju i zapošljavanju, potrebno je pojednostaviti kompleksan, fragmentiran sistem obrazovanja. Potrebno je modernizirati kurikulume i revidirati obrazovne politike kako bi bolje komunicirali sa tržištem rada. 

Unapređenje sistema obrazovanja utiče na bolju povezanost obrazovnih institucija sa tržištem rada. Takođe, adekvatnije obrazovne poliltike i bolje vrednovanje znanja utjecat će i na stav pojedinca prema cjeloživotnom učenju, koje je u današnje vrijeme postalo neophodno. 

Profesorica dr. Lejla Turčilo, s  Fakulteta političkih nauka u Sarajevu,  u videu govori o značaju obrazovanja za budućnost BiH. 

 

Evropska komisija je 29. maja 2019. godine usvojila svoje  Mišljenje je od ključne važnosti u odnosima Evropske unije i Bosne i Hercegovine, potvrda da je EU predana da pruži smjernice i podršku zemlji u provođenju neophodnih reformi na njenom putu ka evropskim integracijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije