Prlić o registru pedofila i drugih prestupnika: Ovo je savršen trenutak za zakon

B. R.
Prlić o registru pedofila i drugih prestupnika: Ovo je savršen trenutak za zakon

Zastupnica Socijaldemokratske partije u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Lana Prlić je inicirala Prijedlog Zakona o posebnom registru pravosnažno osuđenih za krivična djela protiv spolne slobode i morala prema djeci i maloljetnicima.

Prlić: Napraviti registar pedofila i drugih prestupnika prema djeci i maloljetnicima

Za portal Radiosarajevo.ba je objasnila o kakvom je prijedlogu Zakona riječ.

Podsjetila je da je prijedlog Zakona već uputila u parlamentarnu proceduru. Pri njegovoj izradi se rukovodila istim ili sličnim zakonima koji postoje u susjednim zemljama i RS-u.

Prema njenim riječima, u ovom bosanskohercegovačkom entitetu postoji registar, dok u Federaciji ne postoji, što za posljedicu može imati "da se ti prijestupnici, uslovno rečeno, prelijevaju iz jednog u drugi entitet".

Kako je kazala, bilo je pokušaja da se ovaj zakon usvoji na državnom nivou.

Prlić je navela šta bi Zakon tretirao.

"Silovanje, pobuda, dječija pornografija, itd. i svi oni prestupnici koji se direktno ili indirektno vežu za djecu se tretiraju. Registar bi bio tajan. Vodili smo računa o tome da bude tajan iz razloga što Agencija za zaštitu ličnih podataka ne bi dozvolila da bude javan. Pristup registru bi imali ministarstva unutrašnjih poslova, policijske uprave i tužilaštva", rekla je za portal Radiosarajevo.ba.

Navela je da bi institucije koje se bave djecom morale zahtjevati pristup registru ako žele provjeriti neku osobu.

Prema njenim riječima, prijestupnici se ponovo vraćaju na mjesta gdje se nalaze djeca.

Naglasila je da registar trajan i da je "savršen trenutak" za ovaj Zakon dodavši:

"Ovo je talas borbe za dječija prava... U Srbiji je usvojen i 'Tijanin' zakon. Mislim da odgovara svačijoj politici, bez obzira kako se ko zove, preziva i kojoj političkoj stranci pripada."

Upitana da li očekuje podršku iz drugih političkih stranaka, odgovorila je:

"To će se znati kada bude na dnevnom redu. Mi smo deklarativno za sve stvari, a kada treba nešto uraditi, onda politička volja opada. Ovo nije zakon bilo kako obojen. Mislim da bi trebala biti podrška. Na te ljude ne gledam kao političare, već kao roditelje koji žele zaštiti svoju djecu."

Ukazala je da su joj mnoge kolege iz Parlamenta dale podršku u neslužbenim razgovorima, te da im je poručila "kako očekuje da će vidjeti njihove ruke prilikom glasanja".

Nada se da će ovaj Zakon što prije biti na dnevnom redu.

Tvrdi da je sarađivala s nevladinim organizacijama u osmišljavanju ovog prijedloga Zakona koje su ga, kako je rekla, ocijenile kao pozitivnim.

Tekstu Prijedloga Zakona možete pristupiti klikom na ovaj link.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije