Crni petak!

Radiosarajevo.ba
Crni petak!
Foto: Printscreen / Poplava na Basčaršiji

Crni petak i nestanak cijele jedne porodice, proslava Ramazanskog bajrama, velika fešta u Mostaru, poplave diljem Bosne i Hercegovine, nove masovne tuče migranata, spomenik ratnom zločincu Draži Mihailoviću u Bileći i crnokošuljaši u Stocu, odbacivanje disciplinske prijave protiv čelnika VSTV-a Milana Tegeltije..., dio je događaja koji je obilježio, ipak, sedmicu za nama. Nažalost, stigle su mnoge loše vijesti.

 Priredio: Faruk Vele

Ovo su ljudi i događaji koji su obilježili proteklih sedam dana prema mišljenju Radiosarajevo.ba.

Veliki povratak Veleža - Subota, 1. juni

Nastavila se migrantska drama u našoj zemlji. Policija Unsko-sanskog kantona u subotu u 6 i 25 zaprimila poziv je da je izbio požar u objektu Mirala u Velikoj Kladuši, koji se koristi kao prihvatni centar za migrante.

Više desetina osoba je povrijeđeno, a osigurani su šatori kako migranti ne bi ostali pod vedrim nebom.

Stravične slike iz Velike Kladuše obišle su ponovo BiH i regionu.

Uzrok je po svemu sudeći bio ljudski faktor.

Poplave su ponovo ugrozile sjeveroistok maše zemlje, a posebno je teška situacija bila u Tuzli i okolici.

DeWayne Craddock (40) je ime muškarca koji je u SAD-u, u Virginiji, počinio masakr i ubio najmanje 12 ljudi, saopćila je policija.

Više desetina osoba povrijeđeno je u eksploziji u tvornici hemikalija u Dzeržinsku, u Rusiji.

Evropska unija danas liči na bivšu Socijalističku federativnu republiku Jugoslaviju zbog različitih problema za koje nema adekvatne odgovore, rekao je Milan Kučan, prvi predsjednik Slovenije u Titovom bunkeru.

U Ravnogorskom parku u Bileći je u subotu, kao još jedan poraz antifašizma u ovoj zemlji, otkriven i osveštan spomenik četničkom vojvodi Dragoljubu Draži Mihailoviću, djelo vajara Milivoja Bokića.

U izjavi za Radiosarajevo.ba reagirao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a.

Pjesnik Džemaludin Latić oprostio se od maestra Đele Jusića s kojim je radio na čuvenom Srebreničkom infernu.

Džemaludin Latić se oprostio od Đele Jusića: Bio je dubrovački gospar i beg sa Bune

Vijest o smrti kompozitora, gitariste, aranžera i dirigenta, maestra Đele Jusića, duboko je potresla bosanskohercegovačkog pjesnika Džemaludina Latića, koji je sa tim velikanom kulture naših prostora radio na stvaranju oratorija "Srebrenički inferno", bezvremenskog djela i jednog od simbola stradanja Srebrenice i Bosne i Hercegovine.


Advokat Duško Tomić  je u emisiji Izazovi BN TV govorio da je David Dragičević ubijen.

Govoreći o istrazi, Tomić je rekao da je došao do pouzdane informacije da je motiv tog ubistva "hakerski ulazak u jedan račun gdje je ogroman novac".

Na ove tvrdnje žestoko je odgovorio Davidov otac Davor Dragičević.

Istraživali smo zašto je važno da bude donesena strategija o turizmu u Kantonu Sarajevo i koji su problemi bh. turizma.

Donijeli smo, također, priču o zanimljivoj poslovnoj inicijativi dvije mlade žene iz Zenice.

Zeničanke Sanita i Aldina proizvode platnene pelene i uloške

U BiH se samo za jedan dan baci oko 150.000 jednokratnih pelena. Platnene pelene, ne samo da su rješenje za manje otpada, već su i finansijski isplativije i mnogo zdravije. Od ove činjenice krenule su u svojim poslovnim zamislima Zeničanke Sanita Kurbegović-Huskanović i Aldina Nezić, koje stoje iza brenda Bubamara platnena - majstorica.


Humanitarni bazar za prikupljanje sredstava za pomoć
pri izlječenju malene Lejne Smajić održan je ispred BBI centra.

Ekipa Radiosarajevo.ba u sastavu Almir Sokolović i Admir Kuburović pratila je veliku proslavu titule prvaka Prve lige FBiH i povratak mostarskih Rođenih u Premijer ligu BiH.

Nakon što je potpredsjednik Fudbalskog saveza FBiH Slaven Garić uručio pehar kapitenu Veleža Denisu Zvoniću, na stadionu u Vrapčićima je nastalo opće slavlje navijača, gdje su najvatreniji bili Red Army.

Na trgu Musala organizirana je velika proslava jednog od značajnijih datuma u historiji Mostara.

Navijači Rođenih ponovo su zadivili BiH.

Prisjetili smo se i stadiona Pod Bijelim Brijegom gdje je Velež postigao svoje najveće uspjehe.

Na proslavi su bila i velika imena Veleža, a poziv je bio upućen i nekadašnjem navijaču slavnog kluba, danas lideru HDZ-a Draganu Čoviću. Nije došao.

 Ali, su zato stigli navijači njemačkog kluba Schalke 04, a razlog je bio jasan.

Sve o proslavi FK Velež možete pročitati OVDJE.

Slavni Liverpool po šesti put je postao prvak Evrope.

Na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu, stadionu koji je dom Atletico Madrida, snage su odmjerili Tottenham i Liverpool. Slavio je Liverpool rezultatom 2:0.

Navijači Liverpoola su priredili slavlje o kojem je pričala Europa. Kao i o onome u Mostaru...

Inače, finale je uspjela da nakratko prekine jedna djevojka o kojoj je uskoro pričao cijeli svijet. 

Divnu sportsku priču u subotu ispisali su i rukometaši Vardara.

Makedonski rrukometaši napravili su pravu senzaciju i osvojili Ligu prvaka u rukometu. U finalnoj utakmici Final Four turnira u Lanxess Areni u Kolnu Skopljanci su savladali mađarski Veszprem 27:24.

Poplave u Tuzli - Nedjelja, 2. juni

U Tuzli je proglašeno stanje prirodne nesreće od poplava, a zbog obilnih padavina koje su zahvatile ovo područje. Zabilježeni su dramatični izvještaji. Voda se izlila u kuće, a rijeka je prijetila da odnese most kod Tehniloškog fakulteta.

Nužne su reforme pravosuđa. Suci i tužioci u Bosni i Hercegovini trebaju krenuti ispočetka i sudsku vlast u zemlji dovesti u evropske i svjetske standarde, rečeno je na redovnoj sesiji Kruga 99 održanoj u nedjelju u Sarajevu.  O temi ”Ne/uspjeh reformi sudske vlasti” govorio je advokat i nekadašnji sudija suda BiH Vlado Adamović. 

Generalni sektretar NATO-a pohvalio je napore Sjeverne Makedonije u provođenju reformi potrebnih za pristupanjem Sjevernoatlantskom savezu sljedeće godine.

"Spremni smo vam poželjeti dobrodošlicu", rekao je novinarima glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg nakon susreta sa premijerom Zoranom Zaevom.

Važna je to vijest za stabilnost regiona.

U izjavi za Radiosarajevo.ba član Predsjedništva BiH Željko Komšić oštro je osudio podizanje spomenika četničkom vođi Draži Mihailoviću.

Četiri mladića uhapšena su u Šekovićima, zbog sumnje da su počinila krivično djelo ubistvo u pokušaju osobe inicijala S.V. Iz Banje Luke.

Sarajevo Taxi se izvinjava gospođi Zlatiborka Popov-Momčinović i njenom sinu zbog nemile situacije koja se dogodila jučer, a u kojoj je učestovao vozač koji je član našeg udruženja.

Čim smo bili obaviješteni o slučaju, naša interna kontrola je uzela izjavu vozača o događaju, i nad njim će se provesti disciplinski postupak, navodi se u saopćenju Sarajevo Taxija nakon što je vozač taxija izbacio autistično dječaka i njegovu majku iz vozila.

Izvinjenje Sarajevo Taxija jer je njihov vozač izbacio autistično dijete iz vozila

Sarajevo Taxi se izvinjava gospođi Zlatiborka Popov-Momčinović i njenom sinu zbog nemile situacije koja se dogodila jučer a u kojoj je učestovao vozač koji je član našeg udruženja.Čim smo bili obaviješteni o slučaju, naša interna kontrola je uzela izjavu vozača o događaju, i nad njim će se provesti disciplinski postupak, navodi se u saopćenju Sarajevo Taxija.

Naš Benjamin Redžić donio je reportažu o Parku šume prijateljstva na Grdonju koji krije jedno malo poznatu atrakciju.

Prenijeli smo lijepu priču o Eminagića konaku u Tešnju, koja je privukla dosta pažnje.

"Dragan Mektić je Tito", riječi su kojima pojedini u Sarajevu ocjenjuju postupke aktuelnog ministra sigurnosti BiH.

Posebno cijene njegovu otvorenost u javnim nastupima i spremnost da se suprotstavi "moćnicima koji rade protiv države". Prenijeli smo i zašto u javnosti postoji navedeni utisak, piše njemački DW.

Faruk Borić, izvršni direktor Centra za promociju i razvoj Inicijative „Pojas i put“ iz Sarajeva pisao je za naš portal o odnosima Kine i Amerike.

Faruk Borić: Jedan čovjek, jedan rat, na gubitku - svi

Ako je neko i gajio nadu da će trgovinski rat koji je administracija američkog Predsjednika Donalda Trumpa pokrenula protiv ostatka svijeta - s naročitim naglaskom na Kinu, po posljedicama biti iskontroliran, njena ili njegova nada je sa posljednjim akcijama protiv kineskog telekomunikacionog giganta Huaweija morala nestati.


Kolegica Semra Hodžić donijela je priču o dvorcu koji je čuvao kraljevsko Jajce.

Nakon što je nokautirao hrvatskog boksera Petra Mrvalja, Veljko Ražnatović, sin jednog od najozloglašenijih ratnih zločinaca Željka Ražnatovića Arkana, postao je sve češća tema i u Hrvatskoj.

Pisali smo kako je „kokuzni„ Vardar zasjedo na krov Europe.

Odbačena tužba protiv Tegeltije - Ponedjeljak, 3. maj

Disciplinska tužba i zahtjev za suspenziju predsjednika Visokog sudskog tužilačkog vijeća Milana Tegeltije odbačena je kao nedopuštena.

Američki predsjednik Donald Trump boravio je u trodnevnoj posjeti Velikoj Britaniji, a njegova posjeta započela je sastankom s kraljevskom porodicom i ručkom s kraljicom  Elizabetom u Buckinghamskoj palati.

Prije nego što je njegov avion sletio u London, Trump je iz Air Force One-a mogao vidjeti šta o njegovom dolasku misle Britanci.

Trump se u svom stilu obrušio i na gradonačelnika Londona Sadiqa Khana.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je bajramsku poruku svim muslimanima širom BiH i dijaspore dan prije Ramazanskog bajrama.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u ponedjeljak je svim osnovnim školama u Kantonu uputilo obavijest o nadoknadi nastavnih časova do kraja školske godine.

Pao još jedan „pacifista“ iz Srbije. Policajci u Sremskoj Mitrovici uhapsili su pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta Aleksandra Kostanića (53) iz Šida zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Pisali smo o tome ko je Slobodan Vasiljević iz Vlasenice, koji je teško pretučen u Šekovićima, te da li napad na njega ima veze s kritikama i mobingom na mobing Rajka Dukića, vlasnika kompanije „Boksit“ iz Milića.

Dragan Јelača i Marinko Marjanović, koji su uhapšeni u akciji “Klub” sumnjiče se da su navodili, podsticali, organizovali i predavali drugima štićenice ЈU Dječiji dom “Rada Vranješević” radi pružanja seksualnih usluga.

Među bespućima interneta već neko vrijeme ističe se jedan poseban gastro kutak za ljubitelje dobre hrane i slasnih zalogaja, iza kojeg stoji vrijedna supruga, majka i politička novinarka Al Jazeere Balkans Arduana Pribinja. Otkrili smo novu, manje poznatu stranu, ove poznate novinarke.

Prenijeli smo priču o novim naučnim uspjesima akademkinje Senke Mesihović-Dinarević.

Dr. Mesihović-Dinarević održala predavanje pred stručnjacima iz Evrope i Amerike

U francuskoj Nici 30. i 31. maja 2019 godine održana je Treća Svjetska konferencija o zdravlju žena. Okupila je brojne eminentne medicinske stručnjake iz Amerike i Evrope koji su prezentirali najnovije radove i istraživanja iz ove oblasti. Piše: Faruk Vele Akademkinja prof.

Znate li kako se na znakovnom jeziku kaže „Tobe jarebi“?

Sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka primio je majku autističnog dječaka koje je jedan vozač Sarajevo Taxi-ja istjerao iz vozila i predstavnike sarajevskih taksista koji su se izvinili porodici Popov-Momčinović. Potez gradonačelnika za svaku pohvalu!

Majka autističnog dječaka i predstavnici Sarajevo Taxija bili kod Skake

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka organizirao je danas u sarajevskoj Vijećnici susret Zlatiborke Popov-Momčinović, majke autističnog dječaka i predstavnika Udruženja Sarajevo Taksi, a povodom incidenta koji se dogodio protekle sedmice. Izvinjenje Sarajevo Taxija jer je njihov vozač izbacio autistično dijete iz vozila Gradonačelnik je izrazio žaljenje zbog nemilog događaja koji je uznemirio javnost, dodajući kako se radi o izoliranom slučaju.

Objavljeni su novi snimci djevojke koja je prekinula finale Lige prvaka.

Donijeli smo i informaciju koliko je zaradio slovenski sudija koji je sudio u finalu Lige prvaka.

FK Željezničar saopćio je danas tužnu vijest da je umrla Ševka Baždarević, majka Mehmeda Meše Baždarevića, nekadašnjeg fudbalera tima sa Grbavice i bivšeg selektora reprezentacije BiH.

Bajram Šerif Mubarek Olsun - Utorak, 04. maj

Širom svijeta muslimani su proslavili prvi dan Ramazanskog bajrama. Nakon jednomjesečnog posta, koji je trajao tokom mjeseca ramazana, nastupio je jedan od najvećih praznika u islamu, a muslimanke i muslimani dočekali su ga, uglavnom, u porodičnom okruženju.

Miris Bajrama u čaršiji: Čestitanje, bajramluk, kafa i baklava, paklame...

Bajram je posebna radost za najmlađe (FOTO)

Prisjetili smo se lijepih bajramskih običaja. 

Podsjetimo se: Šta znači Bajram Šerif Mubarek Olsun, a šta Allah razi olsun

Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski praznik bajram. A da li znate šta znači? Riječ Bajram je perzijskog porijekla, a na turskom znači praznik. Riječ Šerif, koja je arapskog porijekla, na turskom znači čestit Blagoslovljen znači riječ Mubarek na turskom, a riječ je inače arapskog porijekla.

Ekipa Radiosarajevo.ba bila je na ulicama glavnog grada BiH u bajramsko jutro.

Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović poručio je u hutbi povodom Bajrama kako se Bosna održava i hrani bogatstvom života u zajedništvu te da protekla stoljeća svjedoče o tome. Istakao je kako Bajram treba vratiti vjeru u bolje sutra.

Među onima koji su čestitali je i naš najbolji košarkaš Jusuf Juka Nurkić.

Sve o Bajramu možete pročitati OVDJE.

Zagađenje zraka je direktno odgovorno za jednu od pet preranih smrti u gradovima zapadnog Balkana, navode preliminarni rezultati izvještaja koji je vodio Odjel Ujedinjenih naroda za okoliš (UN Enviroment), saopćeno je iz UN-a.

Jedna divna ljubavna priča ponovo je obišla region.

'Nemam ruke pa sam mu pružila osmijeh': Priča studenta iz Bosne i njegove djevojke

Neki će možda reći da su razno razne holivudske zvijezde pravi 'relationship goal', ali oni su miljama daleko od ljubavi studenta Sulje iz Sarajeva i njegove djevojke Dejane iz Novog Sada. Na Instagramu osvojili su simpatije cijele regije zbog svoje ljubavi te činjenice da oboje imaju invaliditet, no to ih ne sprječava da budu sretni.

Prvog dana Bajrama jako nevrijeme pogodilo je glavni grad BiH u poslijepodnevnim satima.

Zbog vodene bujice obustavljen saobraćaj na magistralnom putu M4

Zbog vodene bujice i nanosa na kolovozu obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu M-4 Tuzla-Kalesija, u mjestu Babajići, saopćeno je iz IC BIHAMK-a. Iz BIHAMK-a zbog nestabilne vremenske situacije i mjestimično izraženijih padavina savjetuju oprezniju vožnju prilagođenu trenutnim uvjetima i stanju na putevima. Upozoravaju i na učestale odrone na brojnim dionicama.


Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić reagovao je na informaciju da je Disciplinska komisija VSTV-a odbacila disciplinsku tužbu i zahtjev za suspenziju predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Radnik modričkog komunalnog preduzeća "Komunalac" čiji su inicijali A. O. (19) iz Vukosavlja smrtno je stradao na mjestu događaja kada ga je pregazilo specijalno vozilo za odvoz smeća, potvrđeno je Srni u Policijskoj upravi Doboj.

Gradonačelnik Bosanske Gradiške Zoran Adžić (SNSD) kupio je Audi za koji je još u februaru namijenio 140. 000 KM. Adžić još uvijek nije objavio obavještenje o dodjeli ugovora na Portalu javnih nabavki što je zakonski obavezan.

U Skoplju je priređen spektakularan doček za rukometaše Vardara, nove šampione Evrope.

Katalonski gigant Barcelona nakon više od 100 godina tradicije promijenio je izgled dresova i izazvao brojne reakcije, kako među svojim navijačima, tako i među ljubiteljima fudbala širom svijeta. Posebno je zanimljiva reakcija Hrvatske.

Velika tuča migranta - Srijeda, 5. juni

U privremenom migrantskom centru “Miral” u Velikoj Kladuši izbili su neredi između migranata, koji su vrlo brzo prerasli u masovnu tuču u kojoj je učestvovalo oko stotinu osoba.

Tenzije u prihvatnim centrima rastu, a mještani su u strahu.

 

Snažno nevrijeme u poslijepodnevnim satima pogodilo je ponovo nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini među kojima je i glavni bh. grad.

Oluja se nadvila nad Sarajevom: Prolom oblaka nad glavnim gradom

null

Kamera čitatelja portala Radiosarajevo.ba zabilježila je i poplavu ulice Čurčiluk mali na Baščaršiji, dok je kamera našeg fotoreportera snimila nadiranje vode na glavnu ulicu iz Logavine. Dramatične slike iz Sarajeva.

 

Nevrijeme koje je jučer pogodilo općinu Kalesija za nepunih sat i po pričinilo je veliku materijalnu štetu čija procjena je u toku. To je bio povod da na području šest kalesijskih mjesnih zajednica bude proglašeno stanje prirodne nesreće.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je komentarisao aferu 'Vrbovanje selefija', a koja se dovodi u vezu sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom Hrvatske.

Učenjem Fatihe, Jasina te polaganjem cvijeća i vijenaca, drugog dana Ramazanskog bajrama na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu obilježen je Dan šehida. Sa skupa su upućene važne poruke.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH dr. Husein ef. Kavazović prisustvovao je obilježavanju Dana šehida na sarajevskom mezarju Kovači, te, također, uputio poruke.

Dan šehida je obilježen i u Mostaru i u Tuzli.

Nakon duge i teške bolesti, preminula je novinarka i voditeljica Dženana Zolota, objavilo je Društvo novinara BiH.

U pucnjavi koja se u utorak dogodila u Salzburgu ubijen je 46-godišnjak porijeklom iz BiH, a još jedna osoba je povrijeđena, piše portal Salzburg24.at. Incident se dogodio ispred restorana, a pokušaji službenika hitne pomoći da spase život stradalom bili su uzaludni.

Pisali smo koja zanimanja su deficitarna na tržištu radne snage u Švedskoj, te šta mogu da očekuju radnici sa Balkana.

Švedska vapi za radnicima: Evo ko i kako može do plate od 5.000 eura

Diploma nekog od IT fakulteta, profesorska diploma i zanat građevinara, karta su za ulazak na švedsko radno tržište za sve stanovnike Balkana, prenosi Blic. Ovo su naime tri najdeficitarnije struke u Švedskoj, a poslodavci su spremni da izdvoje prilično visoke novčane naknade koje dosežu i do nekoliko hiljada eura.

Naš Almir Sokolović istraživao je skandal u vezi s EYOF-om, te zašto je Olimpijski centar Jahorina saopćio da je kandidatura  za organizaciju Europskog kupa u alpskom skijanju odgođena za godinu zbog propusta Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Skijaški savez BiH dao je iznio je drugu stranu ove priče.

Curenje ulja u zemlju je jako opasno i uvijek se pitamo zašto se stalno povećava broj oboljelih od karcinoma u našoj zemlji, a ovo je jedan od vodećih razloga.

Šta je piralen i koliko je opasan: Kontakt s kancerogenim uljem koban po zdravlje

Curenje ulja u zemlju je jako opasno i uvijek se pitamo zašto se stalno povećava broj oboljelih od karcinoma u našoj zemlji, a ovo je jedan od vodećih razloga. Ne mislimo samo na piralen već brojne toksične materije koji se nalaze i u vodi i vazduhu i u zemljištu, a koje kroz proces kruženja materije u prirodi na kraju završe i u nama.

Nakon godinu dana izbivanja iz javnosti oglasio se jedan od omiljenih sportskih komentatora u regionu.

Prisjetili smo se kako je prije 21 godina odigrano je finale play-offa za prvaka BiH između Željezničara i Sarajeva kada su Plavi s Grbavice slavili čuvenim golom Hadisa Zubanovića u 90. minuti susreta.

Crnokošuljaši u Stocu - Četvrtak, 06. juni

Pripadnici MUP-a RS jučer su priveli bivšeg ministra u Vladi RS koji je osumnjičen za seksualno zlostavljanje i iskorištavanje maloljetne djevojčice iz Banje Luke, navodi se u saopćenju PU Banja Luka.

Riječ je o bivšem ministru prosvjete Nenadu Suziću (69) kojeg su roditelji djevojčice prijavili policiji nakon čega je Suzić odmah priveden. 

Prenijeli smo zastrašujuće svjedočenje žrtve zlostavljanja.

Tenzije u migrantskom centru "Miral" u Velikoj Kladuši rastu nakon opće tučnjave migranata dan ranije u ovom centru.  Ipak, kako prenose lokalni mediji, situacija u i oko kampa je napeta. Mediji iz Velike Kladuše objavili su i video na kojem se može vidjeti kako grupa migranata, naoružana šipkama i drugim predmetima, hoda cestom, u potrazi za suparnicima.

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije (EU) u BiH, ambasador Lars-Gunnar Wigemark bio je domaćin treće debate o izazovima i mogućnostima procesa pristupanja EU koja je održana u Banjoj Luci.

Dok se cijeli demokratski svijet sjeća žrtava koje su pale u borbi protiv nacizma, odnosno 75. godišnjice čuvenog "Dana D" i iskrcavanje u Normandiji, u Stocu, na jugu Bosne i Hercegovine, u četvrtak su ponovo marširali muškarci u crnim majicama, podsjećajući da simbolično i danas živi duh jednog mračnog doba.

Na krematoriju zagrebačkog gradskog groblja Mirogoj održan je pogreb kompozitora Đele Jusića, autora oratorija Srebrenički infero. Njegovi posmrtni ostatci bit će sahranjeni na dubrovačkom groblju.

Na komemoraciji na zagrebačkom groblju Mirogoj od Đele Jusića oprostili su se članovi njegove najuže porodice, njegov brat Ibrica Jusić, prijatelji i kolege muzičari, glumci, brojni umjetnici te poštovatelji njegovog djela.

Posljednji ispraćaj Đele Jusića na Mirogoju

Na krematoriju zagrebačkog gradskog groblja Mirogoj održan je pogreb skladatelja Đele Jusića čiji će posmrtni ostatci biti sahranjeni na dubrovačkom groblju. Na komemoraciji na zagrebačkom groblju Mirogoj od velikana hrvatske glazbe Đele Jusića oprostili su se članovi njegove najuže obitelji, njegov brat Ibrica Jusić, prijatelji i kolege glazbenici, glumci, brojni umjetnici te poštovatelji njegovog djela.

Zbrajale su se štete nakon potopa u Sarajevu. U nevremenu u glavnom gradu BiH bujica je pričinila veliku štetu na Brusa Bezistanu na Baščaršiji i protutnjala kroz ovaj spomenik kulture koji je zatvoren.

Student druge godine kriminalistike 21-godišnji Žarko Rajković iz Gacka je u alkoholiziranom stanju bivšoj djevojci Tari Grebenar slomio vilicu.

Pisali smo i o napadima na novinare u Mostaru, te kako ih je jedan policajac podržao!?

Na planini Igman, između lokaliteta Golo Brdo i Lokvice, pronađena je grobnica za koju se pretpostavlja da krije tijela 12 osoba nestalih tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini s područja Donjih Hadžića, a za čijim ostacima se godinama bezuspješno tragalo.

Dok većina bh. građana grca u dugovima i neimaštini, neki očito žive u medu i mlijeku. Najskuplji uvezeni automobil u BiH u prvih pet mjeseci ove godine je Bentley Continental GT Coupe, koji je ponosnog vlasnika ovog četvorotočkaša koštao čak 422.714,27 KM, a samo dadžbine države za ovo vozilo koštale su više od 72.000 KM!

Prenijeli smo priču od porodici iz Srbije koja je odlučila da djecu ne odgajaju na Balkanu.

Film "Majkino zlato" u režiji studenta Akademije scenskih umjetnosti Irfana Avdića uvršten je u Future Frames selekciju Internacionalnog filmskog festivala u Karlovim Varima.

Šta se dogodilo protekle nedjelje u Madison Sqauer Gardenu, što je kumovalo porazu sad već bivšem prvaku Antohyju Joshui?

U polufinalu Kings kupa sastali su se Tajland i Vijetnam, a utakmicu je obilježio nesportski potez jednog Tajlanđanina nakon čega se oglasio većinski vlasnik upravljačkih prava Fudbalskom klubu Sarajevo, Nguyen Hoai Nam.

Administracija Nogometnog saveza BiH oglasila se danas saopćenjem za javnost u vezi s posljednjim dopisom, molbom FK Željezničar za uvid u dokumentaciju klubova aplikanata. Saopćenje krovne kuće bh. nogometa prenosimo u cijelosti.

Tragedija koja je potresla BiH - Petak, 07. juni

Stravična saobraćajna nesreća šokirala je BiH. U nesreći koja se dogodila na autoputu A-1 dogodila u petak u 7:55 sati u tunelu Igman, poginuli su Almir Brkić profesor matematike u Srednjoj saobraćajnoj školi, njegova supruga Lamija Selimović i maloljetna kćerka Fatima, dok je povrede zadobio sin Bilal, koji je vozilom Hitne pomoći prebačen u bolnicu. 

Poznat identitet nastradalih: Poginuo profesor sa suprugom i kćerkom

U stravičnoj saobraćajnoj nesreći koja se jutros na autoputu A-1 dogodila u 7:55 sati u tunelu Igman, prema prvim informacijama, poginuli su profesor matematike Srednje saobraćajne škole u Sarajevu Almir B., njegova supruga Lamija S. i maloljetna kćerka, dok je povrede zadobio sin, koji je vozilom Hitne pomoći prebačen u bolnicu.

Školski odbor Osnovne škole 'Zahid Baručija' u Vogošći je izrazio saučešće porodicama Brkić i Selimović čiji su članovi poginuli na autoputu u blizini Sarajeva. 

Također, dvoje djece je poginulo, a dvije mlađe ženske osobe su povrijeđene u naletu kamiona na grupu ljudi na odmorištu autoceste između Novske i Okučana u Hrvatskoj. Detaljno smo izvještavali o ovoj tragediji.    

U teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila jutros u 8:10 sati na magistralnom putu M17, ispod mostarskog naselja Šehovina, povrijeđene su četiri osobe. 

Dodirivao me po cijelom tijelu kada smo bili sami i govorio kako nikome ne smijem pričati o onome šta se događa, jer je to naša mala tajna, izjavila je 11-godišnja djevojčica žrtva seksualnog nasilja za koje je osumnjičen bivši ministar Vlade RS Nenad Suzić. 

Dva puta je bivša glavna sarajevska kantonalna tužiteljica Dalida Burzić slala pisane urgencije da se ubrza rad na predmetu „Alešević“ o kojem su u novembru prošle godine, u kafani, razgovarali predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, biznismen Nermin Alešević i inspektor SIPA-e Marko Pandža, piše portal Žurnal.info.

Širom svijeta svakog petka organizira se globalni štrajk za klimu #FridaysForFuture, koji se ovaj put održao i u glavnom gradu BiH ispred Vječne vatre. Ovo je pokret koji je započela mlada Greta štrajkom zbog klimatskih promjena. Gotovo svi gradovi svijeta su joj se pridružili, pa je tako došao red i na Sarajevo.

U Sarajevu je u okviru Dana arhitekture, a u prostorijama kina Meeting Point, održan Međunarodni stručni skup "Bauhaus triangle" sa temom Bauhaus agenda za 21. stoljeće. 

Ljubitelji pisane riječi i ovog ljeta uživat će u festivalu književnosti Bookstan, već četvrtu godinu zaredom. Ovogodišnji Bookstan održat će se u periodu od 3. do 6. jula, najavila je ispred Izdavačke kuće Buybook Kristina Ljevak na današnjoj konferenciji za medije. 

Krajem prošle godine FK Željezničar je nakon Upravnog, dobio i novi Nadzorni odbor. Na njegovom čelu našao se Midhat Terzić, bivši direktor Sarajevo osiguranja.

Kako saznaju Sportske.ba Terzić je nakon samo pola godine na ovom mjestu, podnio ostavku na svoju funkciju. Nisu poznati razlozi zbog kojih je Terzić odlučio da se povuče.

Midhat Terzić je potvrdio navedena saznanja, te je o ostavci govorio za Radiosarajevo.ba.

Ljubiša Tumbaković nije vodio reprezentaciju Crne Gore protiv Kosova. Utakmicu su bojkotirali i pojedini igrači.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije