Pripreme za matursko veče: Visoka cijena instant glamura po novčanike roditelja

N. K.
Pripreme za matursko veče: Visoka cijena instant glamura po novčanike roditelja
Pixabay / Ilustracija

U zemlji u kojoj prosječna plaća iznosi 907 KM, opremiti maturanta pravi je podvig i finansijski šok za roditelje.

Maturska ekskurzija, osamnaesti rođendan i matursko veče predstavljaju ozbiljnu investiciju koja nerijetko zahtijeva od roditelja da podižu kredit ili se zadužuju na drugi način.

Srednjoškolci, koji pripadaju "selfie generaciji" i koji u današnje vrijeme ličnost grade po kriterijumima nametnutim kroz društvene mreže, priliku za trku u prestižu upravo nalaze na maturskoj večeri.

Naime, mnogi se slažu da je u današnjoj BiH veoma teško finansijski opremiti djecu za maturu ako se o tome razmišlja unaprijed. 

Šejla Omeragić, maturantica Treće gimnazije u Sarajevu u razgovoru za Radiosarajevo.ba kaže de uveliko postoji neki vid takmičenja među učenicama u tome ko će imati bolju matursku haljinu ili odijelo, da li je ona brendirana ili ne, te kakva će šminka biti za tu "najposebniju" noć u procesu školovanja.

"Cijene haljina u sarajevskim buticima kreću se od 200 do čak 600 KM, kao i odijela za muškarce. Za cipele se mora izdovojiti od 50 KM do 150 KM.  A pored toga većina djevojka ide na profesionalno šminkanje, tako da priprema za matursku večer, uz džeparac, roditelje u prosjeku košta do 800KM", kaže ova maturantica iz Treće gimnazije Sarajevo.

Ilustracija - undefined

Pixabay: Ilustracija

Prema njenim riječima, posljednjih godina nametnuti trend je da maturantkinje, pa čak i polumaturantkinje (završni razred osnovnog obrazovanja), svoje haljine šiju u ateljeima (polu)istaknutih bh. modnih kreatora.

"Jeftinija varijanta jeste odlazak kod šnajderki i šivenje haljina po modelima sa društvenih mreža i modnih revija. Međutim, ni ovakav poduhvat nije mnogo povoljniji, s obzirom na to da je potrebno platiti materijal, a samo šivenje košta između 100 i 200 KM", dodaje Šejla Omeragić.

Sudeći po ovim podacima, mnogi komentarišu da je matura u drugi plan gurnula ono što bi trebala da predstavlja.

"Nažalost, korak ka zrelosti izgubio je značaj u odnosu na koračanje u skladu sa aktuelnim modnim trendovima", zaključila je u razgovoru za Radiosarajevo.ba Šejla Omeragić maturantica Treće gimnazije u Sarajevu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije