Na gala prijemu u SAD-u prikazuje se film o minama: Akteri pripadnici FUCZ-a

Radiosarajevo.ba
Na gala prijemu u SAD-u prikazuje se film o minama: Akteri pripadnici FUCZ-a
Foto: FUCZ / Pored reportaže u BiH je snimljen kratki film kojim se ukazuje na globalni problem zaostalih mina, a neki od aktera su i pripadnici FUCZ

Kako je FUCZ korisnik fondova koje osigurava ova organizacija, i to u vidu obučenih pasa za otkrivanje mina koji rade u sastavu POEK tima FUCZ, gosti iz SAD-a proveli su dan sa pripadnicima FUCZ i, između ostalog, prisustvovali jednom zadatku na kojem je tim za uklanjanje eksplozivnih sredstava, u saradnji sa timom pasa za otkrivanje mina, pronašao, neutralisao i uklonio neeksplodirano ubojno sredstvo zaostalo iz rata (1992-1995.).

Zajedno s njima bila je tu i novinarska i filmska ekipa produkcijske kuće Bitersweet Monthly koja je napravila obimnu reportažu o deminiranju, uništavanju neeksplodiranih ubojnih sredstava, pomoći žrtvama mina i upozoravanju na mine u školama.

Pored reportaže u BiH je snimljen kratki film kojim se ukazuje na globalni problem zaostalih mina, a neki od aktera su i pripadnici FUCZ. Film će biti prikazan na gala prijemu “Clearing the Path Gala” koji se već 21 godinu održava u Washingtonu DC i na kojem prisustvuju visoke ličnosti američkog javnog i političkog života.

Inače na “Clearing the Path Gala” 2014. godine pas Betsy i vodič Alden Ćesko iz Federalne uprave civilne zaštite primili su nagradu za najbolji tim pasa za otkrivanje mina na svijetu, a ove godine pas Rico i vodič Jasmin Imširović bili su u najužem izboru za ovu nagradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije