Prije 27 godina zastava RBiH s ljiljanima podignuta ispred zgrade UN-a

Radiosarajevo.ba
Prije 27 godina zastava RBiH s ljiljanima podignuta ispred zgrade UN-a

Na današnji dan Bosna i Hercegovina postala je punopravna članica Ujedinjenih nacija

Bilo je to 22. maja 1992. godine.

U zemlji je eskalirao rat, ali bh. diplomatija je dobila veliku bitku - Bosna i Hercegovina primljena je u Ujedinjene Nacije.

Zastava s ljiljanima, koja se zasnivala se na simbolu srednjovjekovne Bosne i bosanske dinastije Kotromanić, zavijorila se ispred zgrade UN u New Yorku.

BiH je postala članica UN-a na osnovu Rezolucije 755 usvojene dva dana ranije, 20. maja. Time je kao jedna od sukcesora Socijalističke federativne republike Jugoslacvije, postala ugovorna strana svih konvencija i sporazuma koje je ratificirala SFRJ.

Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše zemlje. Podsjećamo, Savjet bezbjednosti UN-a je 20. maja.1992. godine usvojio odluku kojom se preporučuje Generalnoj skupštini da se tadašnja Republika BiH primi u članstvo Ujedinjenih nacija. Usvojena je rezolucija 755 kojom je podržana ova preporuka.

Danad Bosna i Hercegovina sudjeluje u radu Ujedinjenih naroda preko stalnih predstavništava u New Yorku, Ženevi, Beču, kao i pri UNESCO-u u Parizu.

Zastava s ljiljanima koristila se do 4. februara 1998. kada je zamijenjena sadašnjom žuto-plavom zastavom.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije