Prije 26 godina novinar Ivo Štandeker ubijen je tenkovskom granatom na Dobrinji

K. S.
Prije 26 godina novinar Ivo Štandeker ubijen je tenkovskom granatom na Dobrinji

Sjećanje na Ivu Štandekera ne treba biti samo u spomenicima, nego njegova smrt, razlog smrti i njegov život traže živo sjećanje, a to znači sloboda novinarstva, sigurnost novinara u obavljanju njihovih zadataka i to je jedan od važnih elemenata svake suvremene demokratije”, izjavila je za Radiosarajevo.ba ambasadorica Republike Slovenije u BiH Zorica Bukinac na obilježavanju 26. godišnjice od pogibije novinara slovenske Mladine Ive Štandekera.

Ivo Štandeker teško je ranjen tenkovskom granatom u sarajevskom naselju Dobrinja 16. juna 1992. godine, da bi nakon pet sati teške agonije preminuo uslijed smrtonosnih povreda.

On je izvještavao iz ratom zahvaćenog Sarajeva za slovensku Mladinu, a njegovo geslo bilo je: čije je geslo bilo “Volim gradove i ne podnosim kada ih neko napada” (rad imam mesta in sovražim, če jih kdo napada).

“Štandeker je bio ratni dopisnik. Rat je prvo došao na njegov vlastiti prag u Maribor, pa je izvještavao iz Vukovara, iz Dubrovnika, te naposlijetku iz Sarajeva, gdje se jedna sjajna novinarska karijera i tako tragično završila”, spomenula je Bukinac.

Prema njenim riječima, Štandeker je bio mnogo više nego novinar, on je bio poznavaoc i prevoditelj Habermasa i Freuda, bio je ljubitelj stripa i filozofije. I

Ivo Štandeker je jedan između 1.306 novinara, koji su bili ubijeni prilikom obavljanja svog zadatka, od 1992. do 2018. godine. To znači da je poziv novinara, dopisnika, jedan častan i plemenit zadatak a to je prenošenje istine”, rekla je Bukinac.

Osim ambasadorice Republike Slovenije, cvijeće na spomenik Ive Štandekera položio je i načelnik općine Novi Grad Semir Efendić, kao i predstavnici mjesnih zajednica na Dobrinji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije