Prijavite projekat za unapređenje ženskih radnih prava

Radiosarajevo.ba
Prijavite projekat za unapređenje ženskih radnih prava
Foto: Unsplash / Ilustracija

Koalicija organizacija za ženska prava na Zapadnom Balkanu poziva organizacije civilnog društva (OCD) u regionu da podnesu prijedloge projekata koji će unaprijediti ženska radna prava i uticati na smanjenje diskriminacije na osnovu pola. Predviđeno je da grant u vrijednosti od 200.000 eura bude dodijeljen za 14 projekata organizacija civilnog društva koji će se realizovati  tokom 2020. i 2021. godine.

Nedavno objavljeni rezultati  Istraživanja o rodno zasnovanoj diskriminaciji u oblasti rada na Zapadnom Balkanu  upućuju na to da je na Zapadnom Balkanu diskriminacija na osnovu pola u oblasti rada rasprostranjena i predstavlja ključnu barijeru koja podriva učešće žena u radnoj snazi.

Na osnovu nalaza istraživanja i preporuka, određene su i tematske oblasti projekata koje će Koalicija podržati:

1. Pravna pomoć i monitoring sudskih postupaka diskriminacije na osnovu pola;

2. Zagovaranje za zakonske/političke promjene i/ili poboljšanje institucionalnog odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju, prema preporukama istraživanja;

3. Podizanje svijesti i osnaživanje žena da prijavljuju diskriminaciju u oblasti rada.

Sve organizacije civilnog društva koje su zainteresovane za podnošenje prijedloga projekata, pozvane su da prisustvuju informativnoj sesiji koja će se održati:

1. 24.10.2019, 12 sati, Banja Luka, EU Info centar;

2. 28.10.2019, 12 sati, Sarajevo, NETWORKS.    

Svu potrebnu dokumentaciju za apliciranje na Poziv (Call for Proposal, Application form, Logical Framework i Budget Proposal) možete pronaći na ovom linku.

Za dodatne informacije i pitanja, možete poslati upit na e-mail: grants@womensnetwork.org.

Grantovi koji će biti dodijeljeni na osnovu ovog Poziva su dio regionalnog projekta  Unapređenje ženskih radnih prava, koji implementira Koalicija organizacija za ženska prava –  Mreža žena Kosova , Fondacija Kvinna till Kvinna iz Švedske preko svog predstavništva u Srbiji, Reactor – Istraživanje u akciji iz Sjeverne Makedonije, Centar rodnog saveza za razvoj (GADC) iz Albanije,  Helsinški parlament građana Banja Luka  (HPGBL) iz Bosne i Hercegovine (BiH), i Centar za prava žena (CPŽ) iz Crne Gore, a koji finansira Evropske unija i sufinasira Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju. Glavni cilj ovog zajedničkog projekta je da se osnaže različite organizacije civilnog društva (OCD) da efikasno pozivaju relevantne institucije na odgovornost za primjenu zakona protiv diskriminacije u vezi sa ženskim radnim pravima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije