Prijatelji iz cijelog svijeta oprostili se od Vojke Đikić

V.A.Z.
Prijatelji iz cijelog svijeta oprostili se od Vojke Đikić
Brojni prijatelji i poštovaoci oprostili su se danas od Vojke Smiljanić Đikić, bosanskohercegovačke intelektualke koja je preminula 21. augusta ove godine.

Komemoraciji održanoj u Narodnom pozorištu u Sarajevu prisustvovali su njeni bivši suradnici, kao i predstavnici diplomatskog kora. Ovom prigodom u Sarajevo su došli Carl Bildt, bivši premijer Švedske i visoki predstavnik u BiH i njegova supruga Anamaria Corazza, kao i bivši ambasador SAD-a u BiH Clifford Bond sa suprugom i kćerima.

Prijeratna urednica Trećeg programa Radija Sarajevo, pjesnikinja i prevoditeljica, bila je simbol vremena kada je kulturna scena Sarajeva predstavljala punopravan pandan Beogradu, Zagrebu ili Ljubljani, vremena kada je glavni grad Bosne i Hercegovine bio centar progresivne misli.

O tim vremenima i ulozi gospođe Đikić u kreiranju kulturne slike tadašnjeg društva govorili su njene kolege Boro Kontić i Bela Samardžić.

"Vjerovala je da je kultura univerzalni jezik koji nas spaja. Tako se ponašala i u životu, mogao je oko nas biti najstrašniji rat, ali to ne bi bio izgovor da ne razgovaramo o knjigama, slikama i njihovoj zamrznutoj ljepoti ili jednostavno o kruhu, puteru i maslinama. Smatrala je da nikada neće doći vrijeme kada čovjek neće imati potrebu za kulturom", rekao je Boro Kontić.

"Bila je, tek uzgred, veoma lijepa i šarmantna žena, koja je umjela s ljubavlju da se divi onome što ste radili. Njena riječ 'božanstveno' bila je motiv da radite bolje. Audioprostor nije bilo dovoljno velik za sva kulturna bogatstva Trećeg programa, pa je pokrenula časopis Treći program. Ostavila mi je uvjerenje da život nije moguć bez kulture. Bit će dovoljno da samo zažmirim i osjetim moć čarobnog", prisjetila se Bela Samardžić.

Poslije rata, Vojka Đikić pokrenula je Sarajevske sveske, književni časopis koji je predstavljao platformu za konstruktivan dijalog među intelektualcima i piscima s područja bivše Jugoslavije. Iza nje ostale su desetine izdanja, hiljade strana i godine predanog rada za ovaj ogroman urednički projekt.

"Vojka Đikić bila je energija, takva energija koja je mogla da ponese cijelu bivšu Jugoslaviju u intelektualnoj ljepoti. Ona je mogla uraditi ono što niko nije vjerovao - povezati nas kroz Sarajevske sveske. Ona pripada onoj generaciji koja je uspjela na ove prostore uvesti kosmopolitizam i dovesti nam čitav svijet" rekao je Enver Kazaz.

Gospođa Đikić je bila supruga bivšeg jugoslavenskog ambasadora Osmana Đikića te je živjela u Francuskoj, Velikoj Britaniji, Mađarskoj, Alžiru i Finskoj. Bila je svjetska žena, poliglotkinja, prevoditeljica i pokroviteljica mnogih kreativnih susreta, suradnji i prijateljstava koja traju i dalje.

Tih prijateljstava prisjetili su se irski pjesnik Chris Agee i diplomata Carl Bildt i Clifford Bond u svojim obraćanjima na komemoraciji. Bond rekao je da je bila dio njegove porodice.

"Njena i Osmanova kuća je u vremenu tame bila utočište svjetla. Christianne Amanpour je poslala poruku, kazala je kako je Vojka njeni najbolje sjećanje, dokaz koliko je Sarajevo toplo i spremno poželjeti dobrodošlicu. Mahti Ahtisari, bivši predsjednik Finske poslao je svoje misli o ovoj vanrednoj ženi" istaknuo je Bildt.

Glumica Gordana Boban na komemoraciji je čitala pjesme Vojke Đikić, a scenu Narodnog pozorišta tokom komemoracije krasili su njene fotografije, cvijeće i brojne naslovnice knjiga koje je objavila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije