Prestižna nagrada Firentinskog bijenala dodijeljena Projektu Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Prestižna nagrada Firentinskog bijenala dodijeljena Projektu Ars Aevi
Upravni odbor Firentinskog bijenala odlučio je nagradu Lorenzo il Magnifico dodijeliti Enveru Hadžiomerspahiću, direktoru Muzeja savremene umetnosti Ars Aevi u Sarajevu.

Odlučujući da sarađuje s prestižnim institucijama u Italiji i inostranstvu, Bijenale je nagradu dodijelilo Hadžiomerspahiću kao inicijatoru izvanrednog projekta za mir i angažiranje zajednice. Osim nagrade, Bijenale je na ovaj način iskazalo i podršku nominaciji Ars Aevija za Nobelovu nagradu za mir.

Direktor Projekta Ars Aevi, Enver Hadžiomerspahić, 12. oktobra 2017. u okviru Firentinskog bijenala sudjelovao je kao predavač na konferenciji "Kreativnost i održivost: primjeri iz muzeja savremene umjetnosti".

Podsjećamo da je Nobelovu nagradu za mir podržalo i Gradsko vijeće Greve in Chianti u Italiji i Gradsko vijeće Grada Sarajeva.

Nedavno je na skupštini Gradskog vijeća Sarajeva donesena i odluka o osnivanju Javne ustanove Ars Aevi i izgradnje muzeja Ars Aevi u periodu od 2018. do 2020. godine, uz argumente kako je Ars Aevi najvažniji razvojni projekt za grad Sarajevo, nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije