Preminuo legendarni glumac Dragan Nikolić

Radiosarajevo.ba
Preminuo legendarni glumac Dragan Nikolić

Legendarni glumac Dragan Nikolić preminuo je jutros u Beogradu, poslije duge i teške bolesti, u 73. godini života. 

Nikolić, koji je nedavno operiran, hitno je primljen u bolnicu gdje su se liječnici borili za njegov život. Bio je na aparatima i nije mogao samostalno da diše. Glumac je već neko vrijeme bolovao od teške bolesti digestivnog trakta.

Nikolić je rođen 1943. godine u Beogradu. Poslije završene osnovne škole upisao je Četrnaestu beogradsku gimnaziju koju nije završio, jer je bio premješten u Ekonomsku školu.

Filmsku karijeru počeo je 1964. godine manjom ulogom u filmu Pravo stanje stvari, tada je potpisan imenom Dragoslav Nikolić.

Zasluge za izmjenu nadimka na mjestu imena duguje grešci na kraju televizijske serije Dovoljno je ćutati iz 1965. godine kada mu je u potpisu uloge umjesto imena stavljen nadimak koji će obilježiti njegovu karijeru - Dragan!

Prvu značajniju glavnu ulogu ostvario je ulogom u filmu Kad budem mrtav i beo (1967) Živojina Pavlovića.

Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od trideset filmova; ističu se još Horoskop (B. Drašković, 1969); Bube u glavi (M. Radivojević, 1970), Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji (B. Čengić, 1971), Mlad i zdrav kao ruža (J. Jovanović, 1971), Bez reči (M. Radivojević, 1972, Car Konstantin u Nišu), Kičma (V. Gilić, 1975), Nacionalna klasa (G. Marković, 1979, Car Konstantin), Ko to tamo peva (S. Šijan, 1980), Banović Strahinja (V. Mimica, 1981), gde je za ulogu turskog pljačkaša Alije nagrađen Zlatnom arenom u Puli, Sezona mira u Parizu (P. Golubović, 1981), Nešto između (S. Karanović, 1983), Balkan ekspres (B. Baletić, 1983), Obećana zemlja (V. Bulajić, 1986), Poslednji krug u Monci (A. Bošković, 1989), Original falsifikata (D. Kresoja, 1991).

Nastupao je i u kratkim igranim filmovima te na televiziji; veliku popularnost kod mlađe publike donio mu je lik Prleta iz filmova i televizijskih serija Otpisani (1974) i Povratak otpisanih (1976), režisera Aleksandra Đorđevića, a istaknuo se i u seriji šou programa Obraz uz obraz, zajedno sa suprugom Milenom Dravić.

Prije nekoliko godina Dragan Nikolić dao je ekskluzivni intervju za portal Radiosarajevo.ba

Ekskluzivni intervju: Dragan Nikolić

Između ostalog, tada nam je rekao i kako tumači današnju fascinaciju publike starim filmovima jugoslavenske kinematografije: 

"Pa ne znam šta je to? Ja sam na neki način privilegovan i moram da kažem da mi to čini zadovoljstvo. Mislim da sam nekim svojim stavom i ozbiljnošću u prilasku poslu, na neki način to i zaslužio. I ne samo ja, nego i vreme u kojem smo živeli i filmovi koje smo pravili i sve moje kolege na sadašnjim i bivšim prostorima", rekao je tada Dragan Nikolić. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije