Premašio sva očekivanja: Diplomatski bazar prikupio 212.000 KM za djecu i mlade

J. Ć.
Premašio sva očekivanja: Diplomatski bazar prikupio 212.000 KM za djecu i mlade
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Diplomatski bazar 2019.

Organizacioni odbor Diplomatskog zimskog bazara 2018. godine, održanog u decembru prošle godine, dodijelio je danas 212.000 KM udruženjima posvećenim radu s djecom i mladima, bilo da su u pitanju djeca s poteškoćama u razvoju, djeca koja odrastaju bez roditeljskog staranja ili u teškim uvjetima ili kojima je nužna financijska pomoć da bi nastavili obrazovanje. 

Rezultati bazara zvanično su objavljeni danas na konferenciji za medije u EUIC (EU info centar u Sarajevu), na kojoj su bili prisutni predstavnici međunarodne i lokalne zajednice, kao i neki od sponzora Diplomatskog zimskog bazara 2018. godine. 

Annarita Lippiello, supruga italijanskog ambasadora, istaknula je kako su sa velikom strašću radili kako bi bazar uspio i ove godine. 

"Kada smo počeli, u septembru 2018. godine, mislili smo kako nećemo uspjeti preći 200.000 KM, međutim s velikim zadovoljstvom najavljujem da je ovaj bazar premašio sva očekivanja, a koja ćemo podijeliti djeci širom svijeta", kazala je Lippiello. 

Lippiello se ovom prilikom zahvalila svim sponzorima, Kantonu i Vladi KS-a, a posebno bh. reprezentativcu Edinu Džeki koji se javio i video porukom u kojoj je pozvao sve da budu dio ove lijepe priče. 

"S prikupljenim iznosom od 212.000 KM dobili smo i nove ideje. Željeli smo uključiti i nove organizacije, te posebnu pažnju obratili na marginaliziranu romsku djecu. Posebno želim istaknuti da ne radimo samo s djecom već i s njihovim porodicama, a sve kako bismo podržali njihove napore i rad", naglasila je Lippiello. 

Podsjetimo, Diplomatski zimski bazar je tradicionalni dobrotvorni događaj na kojem se jednom godišnje okupe skoro sve ambasade i međunarodne organizacije koje djeluju u BiH, udruže se kako bi "uzvratili gostoprimstvo" te u najboljem svjetlu predstavili nacionalne kuhinje, a posjetiteljima omogućili kupovinu poklona čiji prihod ide u humanitarne svrhe.

Sredstva prikupljena na Bazaru 2018. godine danas je dobilo 17 organizacija

1. SOS Dječija sela BiH u Srebrenici pruža podršku za djecu i mlade iz socijalno ugroženih porodica s ciljem smanjivanja neravnopravnosti – 10.000,00 KM.

2. Franjevački međunarodni studenski centar u Sarajevu u okviru kojeg funkcionira studentski dom i koji stipendira socijalno ugrožene studente iz cijele Bosne i Hercegovine – 25.000,00 KM.

3. Obrazovanje gradi BiH u Sarajevu je organizacija koja materijalno ugroženim mladim ljudima širom Bosne i Hercegovine omogućava da završe školovanje – 15.000,00 KM.

4. Centar za djecu i omladinu s poteškoćama u razvoju Los Rosales u Mostaru radi sa 130 korisnika sa poteškoćama u razvoju kako bi postigli što veći stepen samostalnosti – 27.000,00 KM.

5. Down sy i mi iz Banja Luke je udruga koja okuplja roditelje i djecu s Downovim sindromom – 20.000,00 KM.

6. Dajte nam šansu iz Sarajeva je udruženje porodica djece i osoba s poteškoćama u razvoju koju su osnovali roditelji, a iz potrebe da udruženi djeluju na stvaranju boljih životnih uslova za svoju djecu – 10.000,00 KM.

7. Prijateljska Kuća iz Doboja je dom za brigu o djeci i omladini bez roditeljske zaštite u porodičnom okruženju – 10.000,00 KM.

8. Srce za djecu oboljelu od raka u Tuzli - pruža oboljeloj djeci i njihovim porodicama drugi dom, za vrijeme bolničkog liječenja – 25.000,00 KM.

9. Dječiji centar Gnijezdo iz Bosanskog Grahova je vanškolski program koji pohađaju djeca iz rizičnih porodica gdje im se pruža aktivna pomoć u učenju i socijalizaciji – 10.000,00 KM.

10. Dnevni centar Gnijezdo iz Stoca je također vanškolski inkluzivni program gdje djeca provode vrijeme u učenju, savladavanju vještina i druženju – 10.000,00 KM.

11. Udruženje za podršku djeci i roditeljima Budućnost iz Sarajeva koji u inkluzivnom okruženju stvara bolje uslove za život djece iz autističnog spektra – 15.000,00 KM.

12. Rastimo Zajedno iz Gackog je centar za djecu s poteškoćama u razvoju gdje im se pružaju individualni i grupni tretmani u cilju socijalizacije i integracije – 5.000,00 KM.

13. Lotos - Zaštita mentalnog zdravlja iz Zenice pruža usluge djeci i mladima, kako zdravoj tako i onima s poteškoćama u razvoju, te roditeljima i starateljima koji se brinu o njima – 5.000,00 KM.

14. Međunarodni forum solidarnisti EMMAUS iz Doboja u skolopu svog prihvatnog centra Duje pruža pomoć ranjivim kategorijama stanovništva i pruža pomoć djeci s poteškoćama u razvoju – 5.000,00 KM.

15. Grace Valley centar u okolici Zenice je rezidentni i dnevni centar za skrb o djeci, većinom Roma – 10.000,00 KM.

16. Angelus, Udruga za roditelje djece s poteškoćama u razvoju iz Domaljevca-Šamca koja djeci s poteškoćama u razvoju kontinuiranim radom želi osigurati ravnopravan položaj u društvu – 5.000,00 KM.

17. Udruženje Tračak nade iz Foče objedinjuje porodice djece i osoba s poteškoćama u razvoju i jedina je organizacija ove vrste u okolici – 5.000,00 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije