Krit: "Sarajevo susret kultura" predstavio bh. turističke atrakcije

Radiosarajevo.ba
Krit: "Sarajevo susret kultura" predstavio bh. turističke atrakcije
Od 6. do 9. decembra u organizaciji Grada Herkliona na Kritu, u Grčkoj, održana je konferencija pod nazivom "Cjelogodišnji turizam u Heraklionu – mogućnost ili mit".

Konferenciju je inicirao Grad Heraklion u svrhu jačanja lokalnih kapaciteta razvoja turizma u ovom gradu. Konferencija je bila bazirana na potrebi jačanja turizma tokom svih 365 dana u godini. Na inicijativu dogradonačelnika Herkliona Gian Andrea Paolo Garancini, na ovoj Konferenciji učestvovali su predstavnici Sarajevo susret kultura Dino Mujkić i Jana Čarkadžić.

Dino Mujkić i Jana Čarkadžić su održali uvodno predavanje o trendovima razvoja turizma.

Na ovom skupu je učestvovalo preko 180 učesnika iz Grada Herakliona. Učesnici su bili direktori muzeja, aerodroma, turističkih organizacija, asocijacija vodiča, vlasnici hotela, putničkih agencija, visokoobrazovnih institucija, instituta, i ostalih relavatninih činioca procesa razvoja turizma u Heraklionu.

Jana Čarkadžić, direktorica Sarajevo susret kultura, incijator i kordinator mnogobrojnih projekata ističe:

”Jako smo ponosni i sretni s obzirom da smo imali priliku održati prezentaciju, predstaviti rad Sarajevo susret kultura, grad Sarajevo, naše turističke atrakcije i na kraju na našem primjeru pokazati razvoj kulturnog turizma. Naša saradnja počinje prije skoro dvije godine kada smo se upoznali sa dogradonačelnikom Herakliona Gian Andrea Paolo Garancini, na info – danu projekata INTERREG Adrion u Bolonji. Nakon toga Institut za tehnologiju Krit (FORTH) nas je pozvao na saradnju u okvir projekt INTERREG ADRION, a sada smo dobili poziv na Konferenciju. Nakon ove uspješne Konferencije, potvrdili smo naš partnerski odnos i nastavak saradnje ćemo bazirati na projektima Town TWINING, uvezivanju gradova i aktivnosti, INTERREG Adrion, INTERREG MED, ERASMUS + ali i drugim inicijativama.“

Dino Mujkić, idejni tvorac Sarajeva susret kultura je dodao:

„Počeli smo sa postavljanjem znaka SARAJEVO MEETING OF CULTURES ili SARAJEVO SUSRET KULTURA na lokaciji, koja na najbolji način oslikava SUSRET KULTURA (METTENG OF CULTURES), a nalazi se u neposrednoj blizini Gazi Husrev-begovog bezistana, odnosno Velike avlije. Geografski gledano (prema stranama svijeta) sa istoka - osmanlijskog trgovačkog grada i zapada - moderne zapadnjačke kulture. Ovo mjesto označeno pečatom SARAJEVO MEETING OF CULTURES predstavlja jedinstvenu tačku i turističku atrakciju s koje posjetilac jasno može vidjeti susret različitih kultura, takođe predstavlja i brend i simbol multikulturalnosti i otvorenosti. Danas smo prepoznati kao vodeća organizacija u promociji i izgradnji kvalitetnog sistema podrške kulturnog turizma u Bosni i Hercegovini i značajan regionalni i evropski partner.“

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije