Predsjednik Indonezije Joko Widodo uputio poziv Bakiru Izetbegoviću

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Indonezije Joko Widodo uputio poziv Bakiru Izetbegoviću

Predsjednik Indonezije Joko Widodo i njegovi potredsjednici uputili su zvaničan poziv predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću da krajem avgusta posjeti ovu zemlju na najvišem nivou, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba iz više izvora.

Piše: Faruk Vele 

Pismo je, kako saznajemo, stiglo u Predsjedništvo BiH, a ovih dana se očekuje i zvanična potvrda navedenog susreta, iznimno važnog za buduće odnose dvije prijateljske zemlje.

Velika počast

Predsjednik najmnogoljudnije i demokratske muslimanske zemlje na ovaj način je iskazao iznimnu čast predsjedniku naše zemlje, izražavajući ujedno i spremnost da se državna, politička i ekonomska saradnja dvije države u budućnosti ubrzano razvija.

Kako saznajemo, u Indoneziji se vrše ubrazne pripreme za doček predsjedavajućeg Izetbegovića, uključujući i sporazume koji bi označili saradnju u brojnim važnim oblastima, od ekonome do obrazovanja, što je u skladu sa tradcijom i ozbiljnošću kojom Indonezija pristupa međudržavnim odnosima.

Ambasadorica Republike Indonezije u BiH Amelie Achmad Yani u maju ove godine je najavila da bi predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trebao posjetiti Indoneziju, a da nakon toga „slijedi posjeta i drugih bh. visokih službenika“.

„To su sve pokazatelji želje za nastavkom saradnje“, kazala je tom prilikom ambasadorica Indonezije u našoj zemlji.

Ona je na predavanju u Sarajevu govorila i da su dvije zemlje bile jako bliske i da postoji volja za nastavkom takvih odnosa.

Naime, raznim projektima iz nekoliko oblasti Bosna i Hercegovina i Indonezija nastavit će prijateljstvo koje je prekinuto raspadom Jugoslavije. U skladu s tim, indonežanske vlasti dozvolile su i građanima BiH da dođu u našu državu bez vize, do 30 dana.

„Saradnja Indonezije i BiH počinje sada i planirano je mnogo projekata“, istakla je Achmad Yani.

Upućeni u značaj Indonezije u svjetskim razmjerima, ukazuju na ogromne šanse koji se nude BiH u odnosima sa zemljom koja se razvija nezaustavljivom brzinom.

Brojni pokazatelji ukazuju da će to u perspektivi biti jedna od vodećih ekonomija svijeta. Prema predviđanjima, Kina će u narednim decenijama biti najrazvijenija zemlja svijeta, dok će najveći napredak napraviti  upravo Indonezija, te Indija, Brazil, Meksiko…

Dobre namjere Indonezije prema BiH potvrđene su i nedavno dolaskom ministra za ruralna područja i prostorno planiranje, Dr. Sofyana A. Djalila, na Sarajevo Business Forum.

Predsjedavajući Izetbegović je tom prilikom kazao da BiH nudi velike mogućnosti za investiranje, te izrazio nadu da će ekonomska saradnja dvije zemlje biti ojačana, što je očito naišlo na dobar odjek u Indoneziji.

I tada su naglašeni dobri bilateralni odnosi dvije zemlje, te konstatovano da ima prostora za njihovo unapređenje u ekonomskoj sferi.

Ministar Djalil je podvukaoda postoji interes investitora iz Indonezije za poslovanje u BiH, te da je povećan interes i za turističke posjete BiH.

Sol iz Tuzle

Da na polju ekonomije pomaka već ima potvrđuje informacija s kraja juna ovm godine da kompanija ''Bawazir Group'' planira uvesti oko 17.500 tona soli iz Tuzle u Indoneziju u vrijednosti od 28 miliona eura, što će biti dobra poslovna, trgovinska saradnja za obje zemlje.

Da BiH mora valjano iskoristiti mogućnosti u odnosima sa Indonezijom, potvrđuju i potezi susjednih zemalja sa službenom Jakarta.

Primjerice, ekonomska saradnja Srbije i Indonezije je proteklih godina značajno povećana. Samo u periodu 2012.-2016. godina nivo ekonomske razmjene je porastao za 248 posto, kao i saradnja u oblasti kulture i obrazovanja. Također, razvijaju odnose u oblastima sigurnosti i odbrane. Indonežanska kompanija "Indofud" otvorila je fabriku u Inđiji, a kompanija "Etira" u narednom periodu planira otvaranje fabrike i zapošljavanje preko 350 radnika.

Bosni i Hercegovini su sada otvorene još veće šanse. Na nama je da ih iskoristimo!

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije