Predrag Kojović: Da li će BiH učestvovati u PISA istraživanju 2021?

Radiosarajevo.ba
Predrag Kojović: Da li će BiH učestvovati u PISA istraživanju 2021?
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Predrag Kojović

Predsjednik Naše stranke i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Predrag Kojović je uputio pitanje Predsjedništvu, a koje se odnosi na PISA istraživanje.

Kojović je pitao kolektivno vodstvo zemlje kada će donijeti odluku kojom će se omogućiti da se Bosna i Hercegovina uključi u naredni ciklus PISA-e 2021.

"PISA testiranje pokazalo je nizak nivo znanja bosanskohercegovačkih 15 godišnjaka. Odgovoran je loš obrazovni sistem. On u Bosni i Hercegovini nije jedinstven, ali je jednako nefunkcionalan. Dobili smo preporuke šta trebamo uraditi kako bismo popravili stanje. Dokaz da li smo išta na tom putu uradili bit će naredna PISA testiranja, a sljedeće je 2021. godine. Da bi Bosna i Hercegovina mogla učestvovati, potrebna je odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Teško je vjerovati da će se neko ozbiljno posvetiti provođenju PISA preporuka ako njegov rad ne bude evaluiran i ne bude imao jasne pokazatelje učinka. Obrazovanje će, u najboljem slučaju, ostati nekvalitetno kao i sada ili još dublje propadati", upozorio je Kojović.

PISA: Svaki drugi učenik u BiH funkcionalno nepismen, neophodna hitna reforma

Podsjetimo, rezultati PISA istraživanja su objavljeni prošle sedmice. Prema rezultatima Bosna i Hercegovina je zauzela 62. mjesto od 79 zemalja. Svaki drugi 15-godišnji učenik u državi je funkcionalno nepismen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije