Praznik Svi sveti u Sarajevu: Svjetlost svijeća za duše onih koji nisu s nama

Radiosarajevo.ba
Praznik Svi sveti u Sarajevu: Svjetlost svijeća za duše onih koji nisu s nama
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Groblje na Stupu u Sarajevu

Kršćani širom BiH i svijeta danas obilježavaju praznik "Svi sveti", slaveći ljude koji su živjeli ispravno, a nisu proglašeni svecima, pa su večeras i grobovi pokojnika u Sarajevu prepuna svijeća, molitvi i sjećanja na preminule.

Kako je to i običaj na ovaj dan, građani Sarajeva su posjetili grobove svojih najmilijih, palili svijeće i polagali cvijeće.

Svetkovina Svih svetih je dan kojim Crkva daje spomen svim onim ljudima koji su za života nastojali živjeti ideal koji je ostavio Isus Krist i koji su na taj način stekli Kraljevstvo Božje. Ovdje se posebno sjećamo svih onih anonimnih svetaca čije su zasluge ostale skrivene očima drugih ljudi, ali su velike pred Bogom.

Uz ovaj blagdan, kao i za blagdan Svih svetih, običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne. Tog dana katolici se mole za duše svojih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima i prisustvuju svetoj misi.

Katolici 2. novembra obilježavaju Dušni dan, također uz običaje paljenja svijeća, polaganja vijenaca i molitve za duše svojih pokojnika.

Iako blagdane Svih svetih i Dušni dan povezuju molitva, paljenje svijeća i polaganje cvijeća, Dušni dan je posvećen sjećanju isključivo na nama bliske preminule, dok je blagdan Svih svetih dan u kojem se sjećamo i molimo za sve svete i blažene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije