Praznična atmosfera na ulicama Sarajeva: Bajramske čestitke i darivanje za najmlađe

Radiosarajevo.ba
Praznična atmosfera na ulicama Sarajeva: Bajramske čestitke i darivanje za najmlađe
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bajram u Sarajevu

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju prvi dan Ramazanskog bajrama. Najveći muslimanski praznik nastupio je nakon jednomjesečnog posta koji je trajao tokom mjeseca ramazana, a, jedan od najvećih vjerskih muslimanskih blagdana, širom Bosne i Hercegovine, ali i svijeta, dočekuje se u porodičnom okruženju.

U džamijama širom Bosne i Hercegovine ovog jutra klanjan je bajram-namaz. Nakon namaza vjernici su čestitali jedni drugima, a najmlađi su dobili darove.

Ovaj praznik predstavlja i posebnu radost za djecu. Bajram banka ili bajramluk je nešto što se čeka i čemu se raduje. Običaj je da djeca obilaze stariju rodbinu i komšije i da budu darivani novcem, čokoladom ili bombonama. Nekada su bile popularne "šećerke". Djeca su nekada roditeljima Bajram čestitali ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i darivanjem uz hajr-dovu. Taj običaj se u BiH ponegdje očuvao do danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije