Pravosudna mafija u BiH: Presudili lažnom lopovu, a iz zatvora izvukli pravog krivca

Radiosarajevo.ba
Pravosudna mafija u BiH: Presudili lažnom lopovu, a iz zatvora izvukli pravog krivca
Foto: RAS Srbija / Dalibor Vrećo

Mada zvuči nevjerovatno, ali kad bh. pravosuđe sudi, jedan te isti čovjek u istom trenutku može biti na dvije različite adrese, u dvije različite države.

Dokaz je Dragan Naerac, razbojnik rođen u Zenici 1984. godine, koji je još 2006. godine uz uporebu fizičke sile opljačkao Moto klub Šakal u Gradišci. On je, prema dokumentaciji, istovremeno bio u ekstradicijskom pritvoru u Francuskoj, te u sudnici Osnovnog suda Gradiška gdje je priznao da je počinio krivično djelo razbojništvo, piše Žurnal.

Iako su službeno bili obaviješteni da je Naerac uhapšen u Francuskoj, te da je u toku postupak njegovog izručenja bh. pravosuđu, okružni tužilac iz Banja Luke Dalibor Vrećo, potom predsjednik Osnovnog suda u Gradišci Veljko Krejić i postupajući sudija Branimir Maletić potpisali su dokumente prema kojima je optuženi Naerac istovremeno "boravio" u sudnici u Gradišci gdje je priznao da je počinio krivično djelo razbojništvo. U pitanju je, naravno, bila treća osoba koja je, uz pomoć tužioca Vreće i sudija Krejića i Maletića, identifikovana kao Dragan Naerac i koja je u ime razbojnika koji se tada nalazio u pritvoru u Francuskoj priznala krivično djelo za koje ga je teretilo Okružno tužilaštvo Banja Luka.

Slobodan Vasković, reporter i bloger, na svojoj je stranici također objavio ovu vijest, podsjetivši da je "Dalibor Vrećo postupajući tužilac u predmetu Teško ubistvo Davida Dragičevića". Vasković je još napisao, slično kao i Davor Dragičević na Facebooku nakon objave ove vijesti: "Vrećo već dvadeset mjeseci svjesno opstruiše istragu o ovom teškom zločinu."

Sve ovo utvrdio je i Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH koji je, prema informacijama Žurnala, ove sedmice podigao disciplinsku tužbu protiv sudija Maletića i Krejića, te okružnog tužioca iz Banja Luke - Dalibora Vreće.

Dostupni dokumenti dokazuju da je ova trojka očito zloupotrijebila svoj položaj kako bi pogodovala razbojniku Naercu, koji je, nakon što je u njegovo ime NN osoba priznala krivicu, pušten iz ekstradicijskog pritvora u Francuskoj.

Uglavnom, činjenice su ovakve.

Dragan Naerac je u aprilu 2006. godine upao u Moto klub Šakal u Gradišci, gdje je uz prijetnju trofejnom sabljom, opljačkao Aleksandra Grubešića. Policija je svoj posao uradila još istoga dana, 6. aprila 2006. godine, te je dokumentovala da je Naerac počinio krivično djelo - razbojništvo. Predmet je, međutim, zagubljen u ladicama Okružnog tužilaštva Banja Luka koje tek deset godina godina kasnije, tačnije 2016. godine, počinje raditi na "rasvjetljavanju" krivičnog djela. Naerac tada više nije bio na teritoriji BiH, pa zbog toga predsjednik Osnovnog suda u Gradišci Veljko Krejić za njim raspisuje međunarodnu potjernicu.

Zvanično, potjernica za Naercem je raspisana 11. avgusta 2016. godine, a šest mjeseci kasnije putem Interpola iz Francuske dolazi obavijest da je Naerac uhapšen u toj državi.

"Obavještavamo vas da smo, od NCB Interpol Pariz, zaprimili dopis u kojem se navodi da je dana 10. 2. 2017. godine, lice lišeno slobode na području Francuske. S tim u vezi, Ministarstvo pravde BiH molimo da hitno upute molbu za izručenje nadležnim organima diplomatskim putem, kao i da nam dostavite kopiju molbe kako bi istu proslijedili i putem kanala Interpola", pisalo je u obavijesti koju je 10. februara 2017. godine na adresu Osnovnog suda u Gradišci poslala Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Od tog trenutka formalno je započeo ekstradicijski postupak, a Naerac se nalazio u pritvorskim ćelijama zatvora u Versaju. Okružni tužilac iz Banja Luke tada nije bio zadužen predmetom, ali je drugi postupajući tužilac zaveo u spisu da se Naerac nalazi u ekstradicijskom pritvoru. No, tada na scenu stupaju Vrećo i Krejić.

Iako je znao da postupak izručenja Dragana Naerca u toku, te da se on nalazi u pritvoru u Francuskoj, predsjednik Osnovnog suda u Gradišci Veljko Krejić šalje na njegovu bh. adresu poziv za izjašnjenje o krivnji po optužnici koju je Okružno tužilašvo Banja Luka podiglo nekoliko mjeseci ranije. Ročište za izjašnjenje o krivnji zakazano je za 27. 4. 2017. godine, a umjesto postupajuće tužiteljice tog dana se u sudnici, u svojstvu zamjene, pojavljuje banjalučki tužilac Dalibor Vrećo. Na istom ročištu se pojavio i optuženik koji se predstavio kao Dragan Naerac i koji je "znao svoje lične podatke". Ni Vrećo, niti sudija Krejić nisu našli za shodno da utvrde identitet optuženog gledajući njegovu ličnu kartu, već su samo iščitali optužnicu podignutu zbog krivičnog djela razbojništvo.

"Kriv sam", rekla je nepoznata osoba koja se predstavila kao Naerac.

S obzirom na to da je optuženi priznao krivicu, predmet je proslijeđen sudiji Branimiru Maletiću koji je 3. maja 2017. godine osudio lažnog Naerca na šest mjeseci zatvora. Ubrzo je Naerac zatvorsku sankciju pretvorio u novčanu, platio kompetan iznos i od tog trenutka za njim više nije bila na snazi Interpolova potjernica.

Pravi Naerac je pušten na slobodu, a lažnom se gubi svaki trag. Iako su ove dokumente posjedovali protekle dvije godine, niko iz bh. pravosuđa nije reagirao, sve dok Ured disciplinskog tužioca početkom ove sedmice nije podigao disciplinsku tužbu protiv Vreće, Krejića i Maletića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije