Pravo na Pravdu: Žustra debata u Sarajevu, Tegeltija otišao, evo šta kaže Feraget

Radiosarajevo.ba
Pravo na Pravdu: Žustra debata u Sarajevu, Tegeltija otišao, evo šta kaže Feraget
Foto: Facebook / Sa debate danas u Sarajevu

U zgradi Parlamenta Bosne i Hercegovine danas se održava debata o stanju u domaćem pravosuđu, s nazivom Pravo na pravdu.

Debatu je otvorio nezavisni pravni stručnjak Europske unije Reinhard Priebe, a ispred njega su sjedili članovi obitelji, advokati, članovi neformalnih grupa, ali i predstavnici pravosuđa koji od Pribea očekuju mnogo. 

Tamo su Muriz i Arijana Memić, advokat Ifet Feraget, član grupe Pravda za Davida Ozren Perduv. Tu su i članovi VSTV-a Goran Nezirović i Selim Karamehić, zamjenica glavnog tužiocaTužilaštva BiH Diana Kajmaković, predsjednik Suda BiH Ranko Debevec, tužioci Tužilaštva KS Sanin Bogunić i Samir Selimović, ministar MUP-a Admir Katica i mnogi drugi. 

Priebe je na početku istaknuo kako je vrlo frustriran jer napredak u posljednjih 15 godina izostaje. Kazao je kako smo izgubili mnogo vremena, ali se nada da će građani, vlast i nevladin sektor učiniti da se promjena konačno desi.

Rečeno je da se naša zemlja suočava s ozbiljnim problemima, kada je riječ o vladavini prava i zakona, i neće ih biti lako riješiti - "ali, to nije nemoguće". I on je istaknuo problem odlaska građana, pogotovo naše omladine, koji odlaze, rekao je, i zbog ekonomskih razloga, ali i zato što se osjećaju nesigurno...

Priebe je, podsjetimo, u našu zemlju došao napraviti izvještaj o stanju u pravosuđu, koji će, vjerovatno, završiti do kraja ove godine.

Javna debata "Pravo na pravdu" u Sarajevu: Pozvan i Muriz Memić

Prisutnima se obratio i prvi čovjek Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Unije Johann Sattler koji je, pak, optimističan da ćemo riješiti probleme. 

Debata je nakon toga zatvorena za medije, no, kako se doznaje, Milan Blagojević, sudija Okružnog suda u Banjoj Luci, ustao je i počeo govoriti o aferi Potkivanje, a Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) nazvao lopovskom institucijom, nakon čega je šef ovog vijeća Milan Tegeltija izašao s debate. 

Potom su ustali i članovi grupe Pravda za Davida koji su zatražili objašnjenje zašto se ne riješi slučaj ubistva Davida Dragičevića, već se Davor i Suzana, Davidovi roditelji, kao i članovi ove grupe progone i procesuiraju. 

Dodajmo i da članovi ove grupe stoje ispred zgrade Parlamenta, kako bi još jednom skrenuli pažnju javnosti na sve što se desilo otkako je ubijen David Dragičević.

Članovi grupe "Pravda za Davida" se okupili ispred Parlamenta BiH

Potom se, nakon debate, novinarima obratio advokat Feraget koji kaže da mnogo očekuju od Priebeovog izvještaja, iako je, dodao je Feraget, Priebe kazao kako oni "neće rješavati konačne slučajeve, ali postoje slučajevi koji će nam pomoći da detektujemo probleme u pravosuđu".

"Predmeti Memić i Dragičević eklatantan su primjer organiziranog kriminala u samom pravosuđu. I ako se tih slučajeva ne uhvatimo i riješimo, uzalud nam je", kazao je Feraget, koji se zahvalio i Priebeu i Sattleru, ali je poručio da nam "ne treba niko da znamo da tužitelji svjesno uništavaju dokaze i sl".

"Nama je ovo više moralna podrška. Nećemo dobiti odgovor na pitanje ko je ubio Davida i Dženana, ali imamo dokaze šta se radilo u tim slučajevima. Krenimo od slučajeva gdje korupcija dokaziva, a to su Dženan i David. Ako to ne riješimo, ove opšte diskusije neće donijeti nikakav pomak."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije