Savjet 'Dogs Trusta': Nemojte kupovati, već udomite napuštenog psa

B. R.
Savjet 'Dogs Trusta': Nemojte kupovati, već udomite napuštenog psa
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

'Pravi pas za vas' je bila današnja aktivnost fondacije Dogs Trust u Sarajevu kojoj je cilj da pomogne onima koji namjeravaju postati vlasnicima kućnih ljubimaca.

Brojni vlasnici pasa i oni koji to žele postati su se danas družili u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Prezentacije, edukacija, radionice, nagrade su bili korisni svim onima koji imaju psa kao kućnog ljubimca, a naročito onima koji planiraju imati kućnog ljubimca.

Nemojte kupovati psa, već udomite napuštenog psa - savjet je Dogs Trusta.

"Okupili smo se povodom našeg tradicionalnog događaja. Ovaj put promovišemo udomljavanje napuštenih pasa koje vršimo kroz naš program fostering udomljavanja. Pozivamo one koji su mislili nabaviti ljubimca da to urade na način da udome napuštenog psa. Tako će pomoći zajednici", naglasio je šef predstavništva Dogs Trusta u Bosni i Hercegovini Anel Bećirović.

Anel Bećirović - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Anel Bećirović

Pozvao je vlasnike pasa da budu odgovorni, što podrazumijeva od toga da čiste iza svojeg ljubimca u šetnji do toga da ga ne napuštaju onda kada im ne treba.

"Razvili smo sedam programa koji imaju za cilj da pomognu lokalnim vlastima da se riješi problem napuštenih pasa. Psima nije mjesto na ulici. To nije dobro ni za zajednicu ni za pse. Možemo biti jako zadovoljni postignutim rezultatima", rekao je.

Dogs Trust: Pravi pas za vas - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Dogs Trust: Pravi pas za vas

Poručio je da se mora uspostaviti jedinstveni sistem kada je u pitanju upravljanje ovim problemom.

"Mi ćemo činiti sve što možemo pomažući kroz naše programe. Već sada smo prisutni na preko dvije trećine teritorije zemlje. Nadamo se da ćemo u saradnji s lokalnim partnerima kada će i Bosna i Hercegovina se pridružiti Evropskim zemljama koje su odavno riješile ovaj problem", dodao je Bećirović.

Ukazao je na to da je do sada udomljen veliki broj pasa tvrdeći da građani samoinicijativno udomljavaju pse.

Dogs Trust: Pravi pas za vas - undefined

Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Dogs Trust: Pravi pas za vas

Podsjetio je na raniju najavu o osnivanju centra za udomljavanje pasa, kako je rekao, po uzoru na 23 takva centra koji postoje u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema njegovim riječima, to bi bio kuriozitet jer bi to bio prvi takav centar izvan Ujedinjenog Kraljevstva.

Također je šef predstavništva Dogs Trusta u Bosni i Hercegovini podsjetio da se broj napuštenih pasa znatno smanjio u odnosu na 2012. godinu kada je fondacija počela djelovati u Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije