Pravda za Davida: Tražimo pravdu za svu djecu, tražimo kazne za odgovorne u Pazariću

Radiosarajevo.ba
Pravda za Davida: Tražimo pravdu za svu djecu, tražimo kazne za odgovorne u Pazariću
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Novi uznemirujući materijali i dokazi o stanju u kojem se nalazi Zavod u Pazariću

Vjerujemo da nema nikoga ko nije ostao šokiran jučerašnjim snimcima iz JU „Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić“. Mogli smo vidjeti slike djece koja su zlostavljana i mučena. Te slike potvrđuju stanje u ovom društvu i u ovoj državi. Potvrđuju ono što mi iz „Pravde za Davida“ i „Pravde za Dženana“ uvijek ističemo – sistem je truo. I takav truo sistem je doveo do toga da nema pravde za Davida, nema pravde za Dženana. Doveo do stanja kakvog vidimo u zavodu Pazarić. Truo sistem u kojem je sve moguće.

Ovim riječima su se obratili iz grupe Pravda za Davida, koja je nedavno "obilježila" 600 dana otkako se bori za pravdu u slučaju neriješnog ubistva Davida Dragičevića.

Slučaj Zavod u Pazariću: Kako se razotkrivao horor nad nemoćnom djecom

Njihovu poruku objavljujemo u cjelosti:

"Ružne slike iz naše države juče su obišle i svijet. O stanju u zavodu pisao je i New York Times i Washington Post.

Tražimo i zahtijevamo da se čim prije najstrože kazne svi odgovorni za nehumano postupanje prema nesrećnoj djeci ovog zavoda. Mi iz „Pravde za Davida“ nećemo dozvoliti da i ovaj slučaj ode u zaborav.

Davno smo rekli – Pravda za Davida! Pravda za svu djecu! Pravda za sve!

Simbolično ili ne, na današnji dan (dan Dejtona) prije godinu održan je veliki skup na Trgu Krajine u Banjaluci. Taj dan smo posvetili stradaloj djeci ove napaćene zemlje. Djeci koja još uvijek nisu dočekala pravdu. I danas nakon godinu dana svjedočimo novom nehumanom ponašanju prema djeci.

Sve ovo potvđuje samo jedno – sistem je truo. I treba ga mijenjati.

Pozivamo sve koji su u mogućnosti da podrže proteste građana povodom stanja u zavodu.

Jedan takav protest će biti održan danas u Sarajevu (ispred Vlade FBiH) u 12h, drugi u Mostaru (Španski trg) u 12h, treći u Tuzli (Solni trg) u 18h.

Pravda za sve!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije