Praćenje novih trendova u edukaciji glavni cilj nove uprave Pravnog fakulteta

S. H.
Praćenje novih trendova u edukaciji glavni cilj nove uprave Pravnog fakulteta
Pravni fakultet u Sarajevu jedna je od najstarijih visokoškolskih ustanova sa dugom tradicijom i pozitivnim rezultatima rada. Ove godine obilježio je 71 godinu rada.

U ovoj akademskoj godini Pravni fakultet dobio je i novu upravu pred kojom će se naći brojni izazovi u razvoju ove obrazovne institucije.

„Svaki period je težak, i prethodni i ovaj koji je pred nama. Prilike koje nas okružuju i okolnosti u kojima živimo i radimo nisu jednostavne. Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu jedan je od najznačajnijih i najstarijih fakulteta te najveće i najstarije univerzitetske institucije u BiH. Od kraja 40-ih godina prošlog vijeka naš fakultet ima dominantnu ulogu u modernoj univerzitetskoj naučno-istraživačkoj i nastavnoj djelatnosti, u razvijanju raznovrsnih pravnih disciplina (u doktrinarnom i praktičnom smislu) te u obrazovanju pravničke inteligencije. Takvu ulogu i funkciju Pravni fakultet treba ispunjavati i u budućnosti bez obzira na izazove koje je bosanskohercegovačka politička, društvena i ekonomska realnost učinila još težim. Prateći dosadašnji razvoj, mi želimo otvoriti i nove perspektive i tako djelovati na afirmaciju položaja Pravnog fakulteta u univerzitetskoj zajednici, obrazovnom sistemu i društvu uopće“, rekla je u razgovoru za Radiosarajevo.ba nova dekanesa Pravnog fakulteta Hajrija Sijerčić-Čolić.

Nove perspektive su istovremeno izazov za Pravni fakultet, ali i za druge fakultete, na koje se može odgovoriti prateći savremena naučna dostignuća.

„Preuzimajući nove dužnosti na početku akademske 2017/18. godine pristupili smo rješavanju  brojnih i različitih pitanja poput organizacije nastavnih aktivnosti i komunikacije sa studentima, saradnje sa institucijama u BiH i izvan njenih granica, razvijanja postojeće naučno-istraživačke djelatnosti i uključivanja u projektne aktivnosti određenih institucija“, rekla je dekanesa Sijerčić-Čolić.

Pored nastavne djelatnosti, kroz razvoj naučno-istraživačkih aktivnosti Fakultet će naročito poticati uključivanje studenata ne samo u nastavne već i u odgovarajuće istraživačke projekte. U tom smislu javnosti će uskoro biti dostupna publikacija World Universities Comparative Law Project koju su pripremili studenti Fakulteta uz koordinaciju Darije Softić-Kadenić, pojasnio je prodekan za nastavu Midhat Izmirlija. Ovaj projekat se vodi na univerzitetima iz cijelog svijeta uključujući Oxford, Harvard, Paris-Assas, Bologna, Stockholm, Complutense Madrid, kao i Peking, Bangalore, Kairo...

Da se studenti uključuju u projekte pokazatelj je i Međunarodno savjetovanje o ekonomskoj analizi prava koje je prošle sedmice održano na Pravnom fakultetu u koje su bili uključeni studenti koji pohađaju doktorski studij.

„Oni su ti koji su nam dali pozitivan feedback o ovoj temi i izvrsne radove zahvaljujući curriculumu našeg fakulteta jer imaju obavezu izrade naučnog rada. Moderniziranje curriculuma je trend i aktivnost koja će trajati. S druge strane, naučna savjetovanja bit će praćena izdavanjem i publikacija koje će studenti moći koristiti za izradu radova“, rekla nam je prodekanesa zadužena za razvoj Fakulteta i profesorica Kanita Imamović-Čizmić.

Ekonomska analiza prava, kako je istaknuto i na savjetovanju, postaje važno uporište za izučavanje prava. Jedan je to od aktuelnih trendova proteklih deset godina u zemljama Europske unije, stoga je ovo savjetovanje i razmjena iskustava sa profesorima univerziteta u Tuzli, Ljubljani, Beogradu i Sarajevu još jedan pokazatelj pozitivnog početka rada nove uprave Pravnog fakulteta.

"Pravnicima je zaista neophodno usvajanje znanja o tome kako koristiti ekonomske postulate kod kreiranja i primjene pravnih akata istovremeno ne zanemarujući osnovne postulate na kojima počiva pravo, a to su legalnost, legitimnost i pravednost“,  pojasnila je prodekanesa Imamović-Čizmić.

Na Fakultetu je ove sedmice održan okrugli sto o povezivanju pravnih fakulteta i pravosuđa posvećen uvijek aktuelnoj temi kako na pravi način povezati teoriju i praksu. Fokus okruglog stola bio je usmjeren na napore povećanja kapaciteta nosilaca pravosudnih funkcija u BiH u oblasti ravnopravnosti spolova.

Savjetovanja i konferencije kojih će biti sve više na Pravnom fakultetu korisni su kako za razvoj naučno-istraživačkog rada, tako i za razvoj nastavnih aktivnosti sa studentima. Pored toga, studenti učestvuju u programima razmjene zahvaljujući ERASMUS+ programu, a naši profesori odlaze držati predavanja na drugim univerzitetima. Također, profesori i studenti  sa drugih univerziteta dolaze vršiti istraživanja na Pravnom fakultetu. Pravni fakultet ostvaruje institucionalnu saradnju sa pravosudnim institucijama, ali se žele okrenuti i prema privredi, odnosno uspostaviti saradnju sa privrednim komorama i unaprijediti mogućnosti za studentsku praksu.

Studenti Pravnog fakulteta, istakao je za naš portal prodekan Izmirlija, pokazuju veliki interes za učešće u brojnim državnim i međunarodnim studentskim takmičenjima iz oblasti prava i simuliranih suđenja na kojima ostvaraju veoma dobre rezultate.

Ove godine na Fakultetu počinje izvođenje kursa Trial advocacy skills koje će na engleskom jeziku voditi penzionirana sutkinja iz SAD-a Mel Flanagan, gošća Fakulteta.

Pravni fakultet je i član SEELS mreže, mreže pravnih fakulteta u Jugoistočnoj Europi, zahvaljujući kojoj postoji saradnja, studijski boravci akademskog osoblja, te održavanje ljetnih i zimskih škola za studente iz regije, poput predstojeće škole o antidiskriminacionoj zaštiti koja će se održati krajem januara.

„Složena pitanja obrazovnog procesa i nastavnih aktivnosti, te naučno-istraživačkog rada  zahtijevaju permanentan rad kako akademskog osoblja tako i studenata. Na taj način podstičemo kvalitetnije  obrazovanje naših studenata kao i stvaranje respektabilnog i privlačnog okruženja za studiranje pravnih nauka“, rekla nam je dekanesa.

S novom upravom razgovarali smo o hiperprodukciji kadra na Pravnom fakultetu s obzirom da se na biroima za zapošljavanje nalazi veliki broj nezaposlenih pravnika.

„Mislim da postoji fama o hiperprodukciji pravnika. Naša administracija je glomazna, a pravnici ne obavljaju poslove samo u tom sektoru. Naravno da evidencije pokazuju veliki broj nezaposlenih pravnika, ali broj upisanih na fakultet pokazuje interes za studij prava“, prokomentirao je Izmirlija navodeći kako ne postoji strategija koja na pravi način sagledava potrebe tržišta rada i upisne politike koja se provodi na Univerzitetu, pa tako i na Pravnom fakultetu.

Ove godine smanjen je broj upisanih studenata jer je preskočena jedna generacija zbog devetogodišnjeg obrazovanja, a potom i pada nataliteta, odlaska mladih iz BiH, te pojavom konkurencije Pravnom fakultetu.

Razvoj tehnologije je također utjecao i na pojavu korištenja bubica koje se koriste za polaganje ispita.  Na Pravnom fakultetu posjeduju ometače, ali je ometanje otežano jer su bubice sada mikroskopske veličine i dostupne su veoma lako preko oglasa.

„Takvi slučajevi se prijavljuju, a mi postupamo po pravilima i provodimo disciplinske postupke“, rekao je Izmirlija. Problem je to sa kojim se suočava i cijeli Univerzitet zbog čega se o ovoj temi raspravljalo i na Senatu UNSA-a.

„SPUS je sam postavio ovo pitanje pred Senat UNSA-u navodeći kako to ruši dignitet studiranja i univerzitetskog obrazovanja. Većina studenata svoje studentske aktivnosti preduzima i realizuje u skladu za zakonskim propisima i pravilima studiranja. Na žalost ima i onih koji svoje obaveze nastoje završiti drukčije“, prokomentirala je dekanesa.

U Upravi su saglasni da je potrebno razvijati svijest o tome, te da studenti trebaju shvatati da je usvojeno znanje dragocjeno i da će im koristiti u budućnosti. Smatraju da se svijest na ovom području već razvija, jer ove probleme prijavljuju i sami studenti.

Vrlo je važno napomenuti da je u toku realizacija projekta nabavke specijalnog programa za detekciju plagijata u naučnim radovima koji se provodi na Univerzitetu u Sarajevu u sklopu Erasmus plus projekta Unapređenje istraživačkih potencijala u visokom obrazovanju u cilju daljeg razvoja regiona Zapadnog Balkana.

Univerzitet u Sarajevu je jasno odredio pravila čiji je rad autorski, a studenti su obavezni prilikom predaje rada potpisati izjavu o autorstvu. Prodekan Izmirlija napomenuo je kako se  obavijesti o svim magistarskim i doktorskim radovima mogu pronaći na internet stranici, kao i u biblioteci ovog fakulteta, gdje se mogu provjeriti svi radovi.

Nova uprava Fakulteta, koju pored dekanese Sijerčić-Čolić, profesorice Imamović-Čizmić, prodekanese za poslovanje i razvoj fakulteta, prodekana Izmirlije, prodekana za nastavu i studentska pitanja čine i prodekanesa za međunarodnu saradnju profesorica Zinka Grbo, te prodekan za naučno-istraživački rad profofesor Fikret Karčić, je svjesna aktuelnih društveno-ekonomskih i drugih prilika u kojima se nalazi visoko obrazovanje, te budućeg vrednovanja visokoobrazovnog procesa i položaja univerziteta i fakulteta.

„Ono na čemu treba posebno zastati jeste podizanje kvalitete naučno-istraživačkog rada kroz razvoj pravne nauke i struke, jačanje vladavine prava u čemu se manifestuje javna funkcija Pravnog fakulteta“, zaključila je dekanesa Sijerčić - Čolić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije