Poziv na samostalnu izložbu kaligrafije mlade umjetnice

Anadolija
Poziv na samostalnu izložbu kaligrafije mlade umjetnice
Umjetničku galeriju Internacionalnog univerziteta u Sarajevu (IUS) večeras je ispunio veliki broj posjetitelja na otvorenju prodajne izložbe kaligrafiskih radova mlade umjetnice Emine Šabić.

Riječ je o drugoj samostalnoj izložbi umjetnice, nakon uspješno održane prve u Visokom početkom augusta ove godine.

U narednih sedam dana, 29 kaligrafskih radova u raznim tehnikama u izložbi Aškom srca bit će dostupno javnosti. 

"Imamo radove koji su rađeni posebnom tehnikom kao što je dorada papira, što se radi u posebnom turskom ukrasu, ilustraciji za koju treba puno vremena da se izradi. Imamo i radove koji su jednostavniji i rađeni su markerima".

Kaligrafijom se, kako je rekla, počela baviti tokom ramazana 2014. godine kada je iz hobija nastala velika ljubav prema toj umjetnosti.

Ova samouka umjetnica ističe kako prodaja kaligrafskih radova nije značajna koliko njena ljubav prema umjetnosti lijepog pisanja.

"Pošto je bio ramazan, promijenila sam dosta stavova u životu, htjela sam nešto uraditi i vratiti se umjetnosti na neki način koji je prihvatljiv meni, odnosno mojoj vjeri. To je bila kaligrafija. Krenula sam od jedne levhe, poklonila sam prijateljima, onda su se počeli javljati s pitanjima o narudžbama, i tako je to krenulo. Htjela biih istaći da se ne radi o novčanoj bitnosti tih izrada, već se radi o ljubavi, jer smatram da se ne može svako baviti kaligrafijom. Treba dosta smirene ruke, znam dosta umjetnika, poznanika koji su pokušali da se bave kaligrafijom, ali nisu uspjeli iako se bave profesionalno i rade fantastične portrete", istakla je Emina.

Posebna je, kako kaže, duhovna veza s kaligrafijom kroz koju se svakodnevno susreće s Kur'anskim ajetima i hadisima Poslanika Muhammeda. 

"Tako se rodila ljubav, vežete se za to i duhovno se nadograđujete, konstatno se susrećete s Kur'anskim ajetima, hadisima Božijeg Poslanika i to vam dođu kao napomene, smjernice, a nekad dođu kao tačan odgovor na problem koji imate. Nijednu levhu nisam uradila da nije bila naizgled lijepa. Jednostavno osjetite povezanost s tim ajetom ili hadisom kojeg pročitate, kad vidite šta znači. Kad vidite značenje levhe, jednostavno poželite da je uradite", rekla je Emina.

Posebno se zahvalila upravi IUS-a koja je prepoznala njen talenat i ponudila joj svoje prostorije za izložbu. 

Da je upravo jedna od misija IUS-a podrška mladima i njihovim aktivnostima, istakao je Ali Gursel, vice rektor IUS-a.

"Kao institucija mi podržavamo ne samo studente, već i druge. Podržavamo mlade, osobe s invaliditetom, dajemo im pozitivu. Umjetnost je zapravo simbol kroz koji se najlakše izražavamo. Primjer za to je kaligrafija gdje kroz jednu sliku izražavamo više riječi. Ohrabrujemo i podržavamo mlade u tome, drago nam je da smo domaćini ovoj izložbi", rekao je Gursel.

Dvadesetpetogodišnja Emina iz Sarajeva, studentica Ekonomskog fakulteta, imala je 13 operacija ruku zbog urođenih deformiteta, bez jedne podlaktične kosti u lijevoj ruci i palčeva. 

Operacije su vršene da bi se ruke ispravile i da bi se omogućila njihova što veća funkcionalnost. 

Uprkos tome, ističe kako će se kaligrafijom nastaviti baviti i u budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije