SOC poziva na proteste ispred Ministarstva za saobraćaj KS-a

Radiosarajevo.ba
SOC poziva na proteste ispred Ministarstva za saobraćaj KS-a
Umjesto planiranog marša za ljudska prava LGBTI osoba koji je trebao biti organiziran 13. maja u Sarajevu, protestni skup će se održati istog dana ispred Ministarstva za saobraćaj KS-a, a sve zbog uskraćivanja prava na javno okupljanje.

Iz sarajevskog otvorenog centra (SOC) ističu da su postupili prema važećim propisima prijavljivanja marša, međutim pored mnogih poziva i prijedloga sastanaka s Ministarstvom za saobraćaj Kantona Sarajevo, oni se nikad nisu ni na koji način oglasili na njihov zatjev, čime su uskratili Ustavom i međunarodnim dokumentima zagarantirano pravo na javno okupljanje.

"S obzirom na to da Ministarstvo za saobraćaj Kantona Sarajevo nije blagovremeno odgovorilo na poslani zahtjev, SOC ne može ispoštovati zakonima u BiH regulirane procedure, niti održati najavljeni marš na odabranoj ruti kojom prolazi saobraćaj, a koja je bila zatvarana za mnoge slične manifestacije, pa čak i manifestacije manjeg značaja od zaštite ljudskih prava građana/ki BiH bez ikakvih komplikacija", navode iz SOC-a.

Zbog administrativne šutnje Ministarstva za saobraćaj koja traje već skoro mjesec dana, u potpunosti je zaustavljena i onemogućena zakonom propisana procedura organizacija marša i prekršeno pravo na slobodu okupljanja LGBTI osoba u Kantonu Sarajevo, smatraju iz SOC-a.

Stoga pozivaju građane da im se pridruže 13. maja od 11:45 do 12:30 sati ispred Ministarstva saobraćaja KS-a (park između zgrade Kantona Sarajeva i Predsjedništva BiH).

"Ovim mirnim skupom želimo protestirati povodom uskraćivanja prava na javno okupljanje od Ministarstva za saobraćaj KS-a, kao i ukazati na nasilje koje se sve češće vrši nad LGBTI osobama", poručuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije