Pozadina priče o rušenju slavne ograde u Travniku: Gradi se, kažu, veća...

Radiosarajevo.ba
Pozadina priče o rušenju slavne ograde u Travniku: Gradi se, kažu, veća...
Foto: New York Times / Ograda u Travniku

Nakon brojnih naslova o uklanjanju najpoznatije bh. „ograde“ koja je cijelo desetljeće razdvajala i dijelila učenike i prosvjetne radnike na krvna zrca, doznaje se u Travniku ipak gradi veća, ljepša i to kovana ograda. Dotrajala žičana ograda koja je fizički razdvajala Mješovitu srednju školu Travnik i Katolički školski centar "Petar Barbarić" u Travniku, prije nekoliko dana je srušena, a vijest o tome je odjeknula širom naše zemlje, te se pozicionirala kao historijski važan trenutak.

Travničani oduševljeni: Srušena ograda podjele u školskom dvorištu

Međutim, Željko Marić, ravnatelj KŠC „Petar Barbarić“ je u telefonskom razgovoru potvrdio da se na mjestu dosadašnje, gradi nova ograda, ali da ona ima svoju jedinstvenu svrhu i smisao.

"Svaki pravi domaćin treba urediti, ali i zaštiti svoje gazdinstvo. Nije ovo jedina ograda u Travniku. Pogledajte ogradu Konaka, Medrese,.. Ova ograda nema nikakve veze ni sa vjenčanjima, a ni s kojekavim barijerama", naglasio je Marić.

U razgovoru, Marić je više puta istaknuo da su navedene dvije škole najbolji primjer saradnje, suživota i toleracije, ne samo u BiH, već i u cijelom svijetu, te da učenici učestvuju u zajedničkim projektima i različitim manifestacijama u Travniku, ali i širom zemlje.

Ono što Marić navodi kao najveći problem jeste to što se jedna javna škola našla u privatnom objektu, ali i to da je sada najbitnije da se učenicima Mješovite srednje škole Travnik osiguraju adekvatni uslovi za nastavak školovanja, jer kako naglašava trenutno su nezadovoljavajući.

Direktorica MSŠ Travnik Aida Lončar je kazala da se nada lijepoj ukrasnoj ogradi cijelog objekta i igrališta, u čijem će zajedničkom dvorištu nastaviti sa susretima i aktivnostima za dobrobit učenika i zajednice, općenito: "Naši učenici učestvuju u zajedničkim projektima, različitim radionicama, druže se, te sam Mariću predložila da uklone ogradu koja je davala sasvim drugu sliku u javnosti. Moj prijedlog je bio da se zaokruži cijeli objekat. Učenicima i nastavnom osoblju ograda je često bila izvor frustracija jer nije davala istinitu sliku o našoj izuzetno korektnoj i lijepoj saradnji."

Također je dodala da zamjera medijima na nazivu "dvije škole pod istim krovom" jer, to oni nisu, obzirom da se radi o dva potpuno odvojena pravna subjekta.

Kroz implementaciju projekta vraćanja imovine u ugovoru se i Općina Travnik obavezala da će pomoći sufinansirati izgradnju ograde oko cijelog vlasništva Vrhbosanske nadbiskupije, te već tri godine unazad iz budžeta se izdvaja po 20.000 KM za izgradnju ograde, potvrdio je to načelnik Općine Travnik, Admir Hadžiemrić. Dosad je napravljena kapija, te su prikupljana sredstva za ogradu, a prema riječima Hadžiemrića, kirija koja je izdvajana za zakup prostora je također jedan od elemnata koji je skupio novac.

"Skinula se ograda koja je stvarala vrlo lošu sliku i priču o podjelama u Travniku, međutim već sada se gradi nova ograda duž cijelog vlasništva Vrhbosanske nadbiskupije, slična onoj već viđenoj na starim fotografijama. Na ovaj način ćemo sasvim sigurno dobiti jedan prelijep i funkcionalan dio Travnika", istaknuo je Hadžiemrić, piše Interview.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije