U Logavinoj: Sarajevo dobija Muzej ratnog djetinjstva!

Jasmina Ćebo
U Logavinoj: Sarajevo dobija Muzej ratnog djetinjstva!
Predsjednik Udruženja “Urban” Jasminko Halilović s načelnikom Općine Stari Grad Ibrahimom Hadžibajrićem potpisao je danas Ugovor o zakupu poslovnog prostora, u cilju osnivanja Muzeja ratnog djetinjstva.

Općinsko vijeće Stari Grad je na 42. sjednici usvojilo Prijedlog odluke o dodjeli u zakup poslovnog prostora u ulici Logavina br. 32 Udruženju “Urban”, a u svrhu realizacije projekta osnivanja Muzeja ratnog djetinjstva.

Muzeju je prethodila knjiga 'Djetinjstvo u ratu' objavljena 2013. godine u BiH, nakon toga u Austriji i Japanu. Knjiga je, ustvari, otvorila put do Muzeja i 2015. godine počela je realizacija osnivanja Muzeja ratnog djetinstva.

"Nakon 15 mjeseci istraživačkog rada to je rezultiralo kolekcijom u kojoj sad već ima oko 3.000 eksponata, povezanih priča, dokumenata, ljudi koji su bili djeca u ratu i u maju smo imali svoju prvu izložbu u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine, zatim izložbe u Visokom, Zenici i sada napokon dobijamo svoj stalni dom u Općini Stari Grad", kazao je novinarima direktor i osnivač Muzeja ratnog djetinjstva Jasminko Halilović.

Na pitanje novinara koliko će Muzej biti značajan za grad Sarajevo te kakve emocije veže ljude za njega, Jasminko je kazao kako je Muzej ratnog djetinjstva svjetski jedinstvena institucija i muzej.

"Ovo je jedina institucija na svijetu koja se bavi isključivo odrastanjem u ratu, odnosno iskustvom djece. Jako je značajan za građane Sarajeva koji su svojom kontinuiranom podrškom ovom projektu to pokazali, pogotovo za ljude koji su donirali muzeju svoje predmete, a naravno da će biti i dodatak turističkoj ponudi Općine Stari Grad, koja je već sad turističko srce Sarajeva".

Otvorenje Muzeja ratnog djetinjstva očekuje se u decembru mjesecu, te će to vrijeme biti potrebno da se prostor prilagodi muzejskoj namjeni. Osim svog glavnog izložbenog dijela u kojem će biti stalna postavka, također će imati i mali dokumentacioni istaživački centar kao i svoje kancelarije.

"Taj prostor će biti multifunkcionalan, prilagođen održavanju edukativnih sadržaja kao što su radionice za djecu", istakao je Halilović.

Povodom realizacije projekta načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić kazao je novinarima kako mu je izuzetno drago što će se Muzej ratnog djetinjstva nalaziti baš u Općini Stari Grad.

"Sa muzejom koji se otvara na našoj Općini mi smo jednostavno zaokružili cjelinu kada je u pitanju kompletna naša bliža historija iz agresije '92-'95. i smartram da će to biti jedna izvanredna postavka koja se tiče naše djece u toku rata koja su već sada formirane ličnosti", istakao je načelnik.

Ranije je utvrđeno da je Projekat osnivanja"Muzeja ratnog djetinstva" od strateškog interesa za Općinu Stari Grad Sarajevo. Udruženje “Urban” će svojim sredstvima izvršiti potrebnu adaptaciju navedenog prostora radi prilagođavanja namjeni.

Podsjećamo, Udruženje Urban osnovano je u Sarajevu 2007. godine s ciljem promoviranja kulture u glavnom gradu BiH.

Osnivači Udruženja željeli su napraviti interaktivnu online platformu za promociju kulturnih događaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije