Sjećate li se filmskog festivala u ratnom Sarajevu? Redatelj ima poziv za vas!

V.A.Z., J.Ć.
Sjećate li se filmskog festivala u ratnom Sarajevu? Redatelj ima poziv za vas!
/ Srđan Šarenac
Nagrađivani bh. redatelj Srđan Šarenac privodi kraju dokumentarni film "Poslije kraja svijeta", koji govori o prvom filmskom festivalu održanom tokom opsade Sarajeva.

Ovim filmom Sarajlije će se prisjetiti filmskih ratnih dana, kada ni opsada ni granate niti nedostatak struje i vode u opkoljenom gradu nisu bili prepreka da se napravi filmski festival "poslije kraja svijeta" na kojem su gledatelji mogli gledati tada najnovije filmove koji su se prikazivali u Londonu, Parizu...

Inače, ideja za ovaj dokumentarni film došla je od američke redateljice Anne Barliant.

"Ovaj film radim s Anne Barliant. Upoznali smo se 2015. godine na Sarajevo film festivalu na kojem je bila član žirija, kao i ja. Ona je bila potpuno fascinirana time da neko odlučio napraviti film festival pod opsadom i uspio dovesti publiku u ratnom vihoru", rekao je Šarenac.

Festival je trajao od 23. septembra do 3. oktobra 1993. godine, a projekcije su se održavale u prijeratnom kinu "Romanija" i "Radnik".

"Festival je počeo projekcijom filma Voda u kinu 'Romanija', redatelja i scenariste Mirze Idrizovića, koji je govorio o potrazi za vodom u ratnom Sarajevu", prisjetio se Šarenac u emisiji Četvrtkom o kulturi, koja se emituje na Radiju Sarajevo.

Film Poslije kraja svijeta prikazat će jednu fascinantnu komponentu Sarajeva, jer činjenica da neko 19 mjeseci nema vode i struje, a dođe na projekciju filma, mnogo govori o tome koliko je festival značio ljudima u opkoljenom gradu.

"Na festival je tada došlo ukupno 20.000 Sarajlija, što je i u današnje vrijeme veliki broj, a pogotovo u vrijeme kada nemate struje, prijevoza i pritom pretrčavate cestu bježeći od granata. To je bila umjetnost preživljavanja", ispričao je Srđan Šarenac.

Poziv za sve koji su tada bili u publici

Sarajevo je pokazalo 1993. godine da i kroz umjetnost može biti centar svijeta.

A, danas, ovaj filmski redatelj, scenarist i producent traži "svjedoke" događaja koji su bili u publici ili učesnici ovog ratnog filmskog festivala, a kako bi u filmu iznijeli i svoja iskustva te sjećanja. Javiti se možete portalu Radiosarajevo.ba, putem e-maila redakcija@radiosarajevo.ba ili u nam ostavite poruku u inboxu naše Facebook stranice, a mi ćemo vas povezati sa Srđanom. 

 

 

Srđan Šarenac je nagrađivani filmski reditelj, scenarist i producent s 15 godina iskustva u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Francuskoj i Njemačkoj.

Magistrirao je filmsku režiju na Akademiji dramskih umjetnosti u Beogradu, audiovizualni menadžment na Media Business School u Rondi, u Španiji, a posjeduje i diplomu postdiplomskog studija iz scenaristike Binger Film Laba u Amsterdamu.

Godine 2004. režirao je dokumentarnu seriju Kako je nastala top lista nadrealista.

Godine 2006. za srbijanski B92 režira vrlo popularnu humorističku seriju Mile u borbi protiv tranzicije. Njegov najnoviji film, koji je režirao i koproducirao, je dugometražni dokumentarac Selo bez žena koji je premijerno prikazan na najvećem filmskom festivalu za dokumentarni film – IDFA Amsterdam.

Film je prikazan na 60 filmskih festivala, i osvojio je 14 nagrada, kao što je Nagrada Ivica Matić za najbolji bh. film 2010. i nagradu francuske asocijacije filmskih autora SCAM.

Selo bez žena je odabran za INPUT – najboljih 80 filmova u produkciji javnih TV servisa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije