Porodilje zbunjene: Prosječna plaća 1.142, a naknade računaju po osnovici od 630 KM

S. H.
Porodilje zbunjene: Prosječna plaća 1.142, a naknade računaju po osnovici od 630 KM
Foto: Radiosarajevo.ba / Čitateljka

Brojne porodilje u Kantonu Sarajevo zapitale su se zbog čega se na njihovim rješenjima o porodiljskim naknadama navodi kako se naknada obračunava prema prosječnoj plaći od 630 KM, kada je u martu 2019. godine prosječna plaća u KS-u iznosila 1.142 KM, prema podacima Zavoda za informatiku i statistiku KS.

Infografika: Prava porodilja u Federaciji BiH

Pitanje je to koje često proizvodi zabune, pojasnio nam je ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Čitateljka - undefined

Rješenje o porodiljskoj naknadi

"Naime, Član 13 Zakona o socijalnoj zaštiti KS propisao je da osnovica za utvrđivanje novčanih i drugih materijalnih davanja dobiva tako što se prosječna neto plata ostvarena u prethodnoj godini u Kantonu množi sa određenim koeficijentom kog Vlada Kantona svojim aktom utvrđuje svake godine.

Od 2008. do ove godine taj koeficijent se usklađivao tako da konačna osnovica bude 600 KM. Ove godine smo prvi put nakon 11 godina osnovicu podigli sa 600 na 630 KM što je rezultiralo blagim povećanjem svih socijalnih naknada, ali i povećanjem cenzusa za ostvarivanje različitih socijalnih prava. Zabuna je u tome što se ova osnovica zakonski i dalje mora nazivati 'prosječnom platom', što je nonsens jer je u pitanju prosječna plata pomnožena određenim koeficijentom", pojasnio je za Radiosarajevo.ba ministar Malik Garibija.

Kako je naveo Garibija, pomenuto povećanje osnovice sa 600 na 630 KM rezultiralo je blagim povećanjem svih naknada za oko 5 posto za što smo u budžetu osigurali dodatnih cirka milion KM.

Također, povećani su i cenzusi za ostvarivanje prava pa tako pravo na dječiji dodatak sada ima četveročlana porodica sa primanjima manjim od 504 KM dok je na to pravo ranije imala četveročlana porodica sa primanjima manjim od 480 KM.

"Smatramo da je sve ovo jako malo i daleko od dovoljnog, aktivno pratimo kakav je porast broja zahtjeva zbog povećanja uslova i plan nam je da uđemo u jedan stabilan ali ubrzan ciklus povećanja osnovice kako bismo nadoknadili makar dio propuštenog iz prethodnih 11 godina i građanima osigurali dostojanstvenije naknade", rekao je za Radiosarajevo.ba ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Garibija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije