Komemoracija / Porodica i prijatelji se oprostili od Bude Vukobrata, novinarskog veterana

20. 03. 2017. u 11:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Budo Vukobrat bio je doajen novinarstva, autoritet u ovom poslu i uzor mnogima. 

Preminuo je 14. marta, u 69. godini života. Prijatelji, porodica i kolege oprostili su se od njega na današnjoj komemoraciji, koja je održana u sarajevskom Media Centru. 

O Budi Vukobratu, s kojim je decenijama dijelio redakcije, govorio je novinar Mehmed Agović, njegov prijatelj i kolega:

"Nije pokleknuo nikada, ni pod kojim izazovima kojima je podložna novinarska profesija.  Bio je profesionalac. Vodio je računa da ono što govori bude objektivno i prihvatljivo za slušatelje i gledatelje. Tako je radio do posljednjeg dana", rekao je Agović. 

Budo Vukobrat rođen je 1948. godine u Bosanskoj Gradišci. Završio je Filozofski fakultet u Sarajevu. Novinarstvom se počeo baviti 1973. godine kao reporter u Televiziji Sarajevo. Do 1993. godine u ovoj TV kući je prošao sve profesionalne faze, od novinara-suradnika do samostalnog urednika-komentatora. Gledatelji ga najviše pamte kao urednika Dnevnika, a uređivao je i specijalizirane magazinske emisije iz političkog života i kulture.

Godine 1993. postao je dopisnik Radija Brod i Nove Makedonije iz Sarajeva. Objavljivao je tekstove u beogradskom magazinu Vreme i skopskom AktueluDopisnik Radija Slobodna Europa iz Skopja postao je godinu kasnije, a 1999. prešao je u Biro RSE u Sarajevu.

NEMA KOMENTARA