Ponos i sreća svih: IUS odao priznanje za 275 diplomanata sa sva tri ciklusa studija

Radiosarajevo.ba
Ponos i sreća svih: IUS odao priznanje za 275 diplomanata sa sva tri ciklusa studija
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilidža: Svečana ceremonija održana na kampusu univerziteta IUS

U kasnim popodnevnim satima u petak, 21. juna 2019. godine Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je odao priznanje devetoj generaciji diplomanata sa sva tri ciklusa studija.

Na svečanoj ceremoniji održanoj na kampusu univerziteta IUS, dodijeljene su diplome 275 diplomanata sa sva tri ciklusa studija (dodiplomskog, magistarskog i postdiplomskog), u prisustvu njihovih roditelja, rodbine i prijatelja, profesora, predstavnika lokalnih vlasti i istaknutih članova zajednice, predstavnika diplomatskog kora, te drugih prijatelja univerziteta.

Ceremonija je započela obraćanjem rektora, prof. dr. Ahmeta Yıldırıma, koji je izrazio ponos i sreću zbog svih diplomanta. U svom obraćanju, rekao je: "Danas ste završili jednu fazu u svom životu. Ali, kraj jednog perioda je početak novog. Ispunili ste visoke standarde koje podrazumijeva visoko obrazovanje i naša je nada da će vam to znanje koje ste dobili na IUS-u pomoći da budete nova generacija lidera koju god karijeru da izaberete".

Hasan Toplaoğlu, predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo, također je čestitao diplomantima: "U svoje ime čestitam svim onima, a ima ih 275, koji su ove godine diplomirali u nekom od tri ciklusa studija. Vjerujem da ćete se svi vi, nakon što ste prešli hiljade kilometara da bi skupa učili i sklapali prijateljstva, vratiti u svoju domovinu da zidate nove mostove među narodima i da ćete doprinositi prosperitetu svoje zemlje".

Nakon njega diplomantima se obratio predsjednik Upravnog odbora prof. dr. Hasan Zuhuri Sarıkaya.

On je podsjetio da IUS raste i da će od sljedeće akademske godine otvoriti progame sa dvojnom diplomom sa Tehničkim univerzitetom u Istanbulu, koji je se nalazi na 169. mjestu liste najboljih univerziteta svijeta.

Uvod u ceremoniju zaključen je obraćanjem načelnika Općine Ilidža Senaida Memića i Halduna Koça, Ambasadora Republike Turske, koji je također imao poruku za diplomante IUS-a, rekvši: "Danas je vaš dan da proslavite svoj naporan rad i predanost koju ste uložili u proteklih nekoliko godina. Iako ste prošli kroz neke uspone i padove, današnji dan je dokaz da se sve to isplatilo. Život je proces i svi se krećete naprijed na svom putu. Svi ćete graditi svoj put. Budite hrabri da otkrijete nove pravce, nove živote, tehnologiju, ljude, sve. Mudro preuzmite rizike. I uvijek se osjećajte briljantnim, talentovanim i dragocijenim, naši mladi".

Ceremoniji je prisustvovalo više od dvije hiljade ljudi. Kasno-popodnevni ambijent je bio ugodan i pun smijeha i radosti.

Po tri najbolja studenta sa četiri fakulteta su također dobili priznanje za svoja izvanredna akademska postignuća, a najboljim studentom generacije 2019 proglašena je Bedrija Šahbaz, diplomantica studija Vizualne umjetnosti i dizajna vizualnih komunikacija.

Ove godine, rektor IUS-a je odlučio da postoji potreba da se uruče specijalna priznanja za tri diplomanta, i to Ismaila Ćidića, Nedima Sladića, i Hilal Yanık, koji su posebno spomenuti zbog izvanrednog doprinosa razvoju univerziteta, posvećenosti viziji i misiji IUS-a, te volonterskog rada.

Koktel je upriličen za sve koji su prisustvovali ceremoniji, kada su studenti, profesori i gosti imali priliku družili se, provesti vrijeme skupa i napraviti puno fotografija. Slavlje je trajalo do kasnih večernjih sati, i za sve goste je to bilo veče koje će se dugo pamtiti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije