Pokrenuta procedura za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-ovu listu

Radiosarajevo.ba
Pokrenuta procedura za uvrštavanje Sarajeva na UNESCO-ovu listu
Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka sa saradnicima sastao se jutros s članovima Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, na čelu s predsjedavajućim Goranom Milojevićem.

Oni su se sastali u vezi s pokretanjem inicijative za uvrštavanje Sarajeva, kao gradske cjeline, na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine.

Na ovaj način i zvanično je pokrenuta inicijativa, te otvoren proces tokom kojeg će biti podnesen kredibilan zahtjev ovoj međunarodnoj organizaciji.

Skaka je tokom susreta upoznao članove Komisije s odlukom da se odmah formira radna grupa u okviru Gradske uprave, čiji će zadatak biti uspostava jasne mape puta za ispunjavanje svih neophodnih preduvjeta i intenzivne saradnje s Komisijom za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i Državnom komisijom za saradnju s UNESCO-om.

"Grad na Miljacki odavno prevazilazi granice države, postaje regionalno stjecište i centar, te europski partner. Njegova kultura, historija i simbolika neodvojivi su dio europskog duha i ukupne civilizacijske vrijednosti koja objedinjuje Istok i Zapad. Stoga sam uvjeren da će danas pokrenuti proces, na kraju biti uspješan, te dati Sarajevu, u okvirima svjetske civilizacije, mjesto koje zaslužuje“, istaknuo je gradonačelnik.

Sarajevo - jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti - trajno otvoreni grad već se od 1. septembra 1997. godine nalazi na tentativnoj listi Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije