Pokrenuta inicijativa: Proširiti pješačku zonu kod Muzeja Sarajevskog atentata

J. Ć.
Pokrenuta inicijativa: Proširiti pješačku zonu kod Muzeja Sarajevskog atentata
Muzej Sarajevskog atentata kod Latinske ćuprije u Sarajevu, izrazito posjećen, ima problem s nedostatkom prostora koji je nedovoljan da primi iole veću grupu turista.

Iako se radi o jednoj od najposjećenijih sarajevskih turističkih lokacija, turistički vodiči imaju velike probleme da okupe grupe koje su nerijetko ugrožene vrlo frekventnim saobraćajem.

Grad Sarajevo je s tim u vezi pokrenuo inicijativu za rješenje ovog problema s namjerom da se na toj lokaciji proširi pješačka zona, no to do sada nije bilo moguće. Grad je uradio i cjelokupan elaborat pri čemu je pronađeno rješenje na način da se proširi pješački prostor na mjestu atentata.

U cjelokupan projekt je uključeno i Kantonalno ministarstvo saobraćaja, s obzirom na to da će biti potrebno relocirati rutu prolaska autobusa.

Želja je da se, u ovoj prvoj fazi proširi prostor, ali bi konačno rješenje bilo u spajanju pješačke zone čime bi ova turistička atrakcija dobila zadovoljavajući turističku infrastukrutu. 

Direktor JU Muzej Sarajeva, Mirsad Avdić za portal Radiosarajevo.ba kaže da je pozitivno iznenađen inicijativom Grada Sarajeva.

"Meni je izezetno drago da je taj projekt pokrenut od strane Grada Sarajevo, jer smo prije nekoliko dana pokrenuli inicijativu uz saglasnost Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo a tiče se istog. Jako mi je drago da se to sad poklapa i sa gradskom inicijativom. Svaki posjetilac može vidjeti da je to mali prostor da bi primio dovoljan broj zainteresiranih ljudi koji su tu došli", ističe Avdić.

Kako kaže, radovalo bi ih neko sretno rješenje, u smislu da se ne napravi "čep" u saobraćaju i gužva.

"Kada je u pitanju muzej, nas zanima spomenički dio. Dakle, govorim o stopama, spomeniku ubistva, o ploči na Ćumuriji odakle je izvršen prvi atentat koji se često preskoči, jer su turistički vodiči manje upoznati o tome", napominje.

Muzej Sarajeva je, kako kaže, posjetilo mnogo turista, a od svih depadansa najviše pažnje plijenili su Muzej Jevreja, Svrzina kuća te Muzej Sarajevo 1878-1918.

"Moram reći da mi imamo i veliki broj posjetilaca koji imaju besplatan ulaz. To su uglavnom naši učenici i penzioneri. Najviše posjetilaca zanima naš depandans: Muzej Jevreja BiH koji ove godine bilježi oko 45.000 posjeta, zatim prostor atentata, Svrzina kuća, Despića kuća i Brusa Bezistan", istaknuo je Avdić.

Muzej Sarajeva je javna ustanova osnovana od strane Kantona Sarajevo, Federacija Bosne i Hercegovine, i danas ga čine centralna zgrada sa depoima i pet depandansa: Svrzina kuća, Despića kuća, Muzej Jevreja BiH, Brusa bezistan i Muzej Sarajevo 1878-1914.

U depoima i depandansima se čuvaju i izlažu muzeološki obrađeni predmeti koji govore o prošlosti grada Sarajeva, od prahistorijskih naseobina na Butmiru, ilirskih i rimskih naselja, srednjovjekovne Bosne, osmanske epohe i austrougarskog perioda itd... do današnjih dana.

Muzej posjeduje veoma vrijedne zbirke: Arheološku, Orijentalnu, Etnografsku, Zbirku umjetničkih djela, Jevrejsku, Austrougarsku, Zbirku Stjepane Mezea itd... U proteklom periodu Muzej Sarajeva je dao značajan doprinos u kulturnom, obrazovnom i turističkom životu Grada Sarajeva, što će biti njegova zadaća i dalje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije