Poklonili su nam "Ramazansku večer": Grupa Rejjan nastala je u studentskom domu

S. H.
Poklonili su nam "Ramazansku večer": Grupa Rejjan nastala je u studentskom domu
Foto: Facebook / Grupa Rejjan

"Uspomena draga kao rijeka teče, nad Saraj'vom mojim ramazanska večer..." stihovi su kaside uz koje već nekoliko godina unazad muslimani u BiH iščekuju vrijeme iftara. 

Tako je kasida "Ramazanska večer" postala jedan od simbola mjeseca ramazana kod nas, ona čiji stihovi nekako najljepše opisuju ramazansku atmosferu. Neizostavna je na svim ramazanskim programima.

Grupa Rejjan koja izvodi ovu kasidu uspješno djeluje već dvanaestu godinu. Sačinjava je deset muških članova, iz mnogih krajeva Bosne i Hercegovine. Većina njih su svršenici medresa.

Ime grupe je arapskog porijekla i naziv je jedne od džennetskih kapija (kroz koju će ulaziti postači, kako se navodi u hadisu).

Grupa je podjeljena na bend koji broji šest članova, te na vokalni kvartet . Izvodimo ilahije i kaside na bosanskom kao i na drugim jezicima. Do sada grupa Rejjan je snimila dva albuma pod nazivom Ya Resulallah i Dobro nam došao, rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Udruženja Rejjan Rijad Imamović.

"Grupu su osnovali studenati, većinom svršenici medresa iz različitih gradova Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Turske u studentskom domu Nedžarići, 2006. godine. Okupila ih je iskrena ljubav prema vjeri, Kur'anu i ljubav prema ilahijama i kasidama koje su odlučili pretočiti u riječi, stihove, tonove i melodije. Kao i svaki, i naš početak je bio težak, početak pun odricanja, truda i rada. Ali velika ljubav i sloga između nas, snaga volje, naporan rad i Božija milost, dali su nam vjetar u leđa", ispričao nam je Imamović.

Imamović je podsjetio da su osnivači grupe Rejjan (tadašnji sastav studenata ) osnovali i Udruženje za promociju multikulturalnosti Rejjan, gdje kroz različite projekte vrše promociju vjere, ljubavi, suživota, multikulturalnosti i multikonfesionalnosti naše domovine kako u ramazanu tako i tokom cijele godine.

"Naš je cilj da razvijamo svijest kod Bošnjaka, da se ilahije i kaside slušaju tokom cijele godine a ne samo za određene datume poput Bajrama, Hidžretske nove godine i ramazana. Naravno, u ramazanu je najviše aktivnosti, i često smo u prilici da ne možemo da stignemo na sve nastupe i koncerte, a također većina članova obavlja i redovne ramazanske prakse kako u BiH, tako i u dijaspori", ispričao nam je Imamović.

Današnji rad oko grupe, ilahija i kasida i baštinjenje ideje koja je okupila grupu su preuzele mlađe snage, a koordinaciju i menadžment grupe preuzeo je upravo Rijad Imamović.

Trenutno rade na snimanju novog audio i videoprojekta "Bijele trake" čiju ćemo premijeru gledati na Dan bijelih traka 31. maja ove godine.
Grupa Rejjan - undefined

Snimanje novog projekta "Bijele trake"

"Potreba za ovakvim projektom je proizašla iz činjenice da se danas na kultnoj sceni i u javnom prostoru ne pridaje značaj obrazovnom elementu proteklih tekovina koje bi podsjetilo mlade generacije na stradanje Bošnjaka u protekloj agresiji. Cilj ovog projekta je podučiti mlade generacije, koje nisu bile svjedokom tog teškog vremena, o snazi bošnjačkog duha, vjere, ljubavi i plemenitosti", rekao je Imamović.

Budući da mladi danas, kako je naveo, uglavnom sporadično poznaju historijske činjenice vezano za zločine i genocid u Prijedoru, te s tim u vezi i obilježavanja bošnjačkih kuća bijelim plahatama a Bošnjaka bijelim trakama, smatraju da je njihova dužnost da ih poduče.

"Ovaj projekat ima za cilj da probudi osjećaje, prvenstveno kod mlađih naraštaja, o važnosti naše nacionalne tekovine, kulture i tradicije, te da i taj datum poput 11 jula 1995. godine, ostane upamćen u našim srcima i mislima", rekao je Imamović.

Velika čast im je priređena što je promocija njihovog CD-a „Dobro nam došao“ upriličena u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra „Kovači“.

"Tu uz našeg rahmetli predsjednika Aliju Izetbegovića i najbolje sinove naše domovine koji imaju veliku ulogu u očuvanju islama, Kur'ana i ljubavi prema Allahu dž.š. i Poslaniku s.a.w.s. na ovim prostorima, kao i očuvanju državnosti Bosne i Hercegovine". prokomentirao je Riad Imamović za Radiosarajevo.ba.

Album je izašao prošle godine i već je dostupan publici tj, u prodaji je a uskoro sve će se numere naći i na njihovom zvaničnom Youtube kanalu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije