Podrška partnera: U Sarajevu sve više očeva prisutno na porodu

J. Ć.
Podrška partnera: U Sarajevu sve više očeva prisutno na porodu
Foto: Arhiv / Beba, Ilustracija

Istina je da je porod prilično traumatičan čin, no ženama prisustvo partnera daje sigurnost i smiruje ih.

Zbog toga je poželjno da muškarci ne isključe unaprijed mogućnost prisustva na porodu.

"Bitno je da se unaprijed educiraju i da odu na trudničko predavanje tako da budu pripremljeni na ono što ih u rađaonici čeka", savjetuje prim.mr.sci.med.dr. Aida Đurđević, šefica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš".

"Mi smo bolnica koja odavno sugerira budućim očevima da budu uz svoju partnericu, još prilikom dolaska pacijentice na ginekološki kabinet, dok su još pregledi tokom trudnoće. Već tada im ukazujemo kakve su pripreme i šta da očekuju. Jako se zalažemo da im skrenemo pažnju da bi dobro bilo da suprug prisustvuje porodu, jer smatramo da je to jedan temelj zdravog roditeljstva", govori za portal Radiosarajevo.ba ginekologinja Đurđević. 

Jedini uslov da otac prisustvuje porodu, kako ističe doktorica, jeste da moraju uraditi briseve grla i nosa. 

"Činjenica je da u odnosu na prethodne godine povećan broj partnera koji imaju želju da budu podrška svojim suprugama. Svakodnevno su prisutni na porodima. Ranije nije bila pojava da dolaze sa svojim suprugama niti na ginekološke preglede, dok u posljednje vrijeme svaka druga trudnica izrazi želju da njihovi partneri prisustvuju porodu", kazala je doktorica.

Prisutnost oca na porodu je od velikog značenja većini porodilja, može uključivati emocionalnu podršku, osiguranje udobnosti, informiranje i zastupanje porodilje. 

"Kao što sam već rekla, to je temelj nekog zdravog roditeljstva - da budu sve vrijeme trudnoće uključeni, da budu uz svoje supruge ili partnerice, čak i psihofizička priprema se preporučuje, ako nema nekakvih kontraindikacija s naše strane. Ali, uglavnom nema te i sami preporučujemo da partner ili suprug bude prisutan na edukacijama - od samog učenja tehnike za disanje u porođajnoj sali, vjerujte da i sami očevi dosta pomažu", istaknula je doktorica Đorđević za portal Radiosarajevo.ba.

Jedno je sigurno, zajedničko priželjkivanje poroda, tog velikog događaja, stvara definitivno jednu novu bliskost. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije