Kritična zagađenost zraka, Podić: Moguće da će ovo biti najteža zima do sada

N. Ka.
Kritična zagađenost zraka, Podić: Moguće da će ovo biti najteža zima do sada
PrtScr / Zagađenost zraka u Sarajevu

Dolaskom zime u našu zemlju stigli su i problemi za građane. Naime, zagađenost zraka je na kritičnom niovu, a posljednjih dana zrak u pojedinim gradovima je izrazito opasan po zdravlje ljudi.

Anes Podić iz Udruženja Eko akcija, rekao je za Radiosarajevo.ba da smatra da je jedan od krivaca za ovakvo zagađenje i cijena drva za ogrijev, jer su građani zbog ekonomske situacije kupovali ćumur koji je jeftiniji.

"Osim cijena ogrijeva, problem je i nerad vlasti na rješavanju ovog problema, tako da se zagađenost zraka kod nas svodi na uvjetovanost vremenskim prilikama. Nažalost, zbog toga što je u decembru obično najveće zagađenje, moglo bi se dogoditi da ova zima bude jedna od najgorih do sada. Smatram da se nama ovo stanje iz zime u zimu ponavlja", kazao je Podić.

Taktika ministara u BiH je, nastavio je Podić, da provedu dio mandata u negiranju problema, a onda se drugi dio prave da nešto rade.

"Zadnjih godina nismo se pomakli, imali smo sjednicu Federalnog parlamenta prije više od godinu dana i oni su tada kazali da do kraja mandata ništa neće uraditi i tako je i bilo. imamo mogućnost ezultat ovakvog zagađenja nažalost nije veliki razvoj naše zemelje, ovo je jednostavno neuređenost. Nije samo problem u većim gradovimma, već se ispostavlja - gdje god smo stavili mjerne stanice saznali smo da imamo isti problem. Tako da se sve da više od polovine stanovništva u BiH diše veoma zagađen zrak", rekao je Podić.

Uzbunu zbog zagađenosti zraka u BiH moguće je proglasiti samo u Kantonu Sarajevu, kazao je Podić i dodao da je i to vrlo teško.

"Prag uzbune za Sarajevo je da čestice PM10 moraju biti više od 400 u zraku da bi se proglasila uzbuna, a primjera radi prag u Parizu je 80. Ovako gledajući, zakon smatra da su pluća nas koji živimo u Sarajevu pet puta otpornija od pluća Parižana", rekao je Podić.

On je zaključio da se građani BiH mogu jedino nadati da će vremenske prilike biti povoljne, te da ko god je u mogućnosti koristi priliku i ide van grada na čistiji zrak.

Zagađeni zrak je u direktnoj vezi sa bolestima opasnim po život

Procijenjeno je da svake godine bolesti uzrokovane zagađenim zrakom ubijaju oko devet miliona ljudi - svaki šesti umrli u svijetu. Od tog broja, oko 600.000 su djeca mlađa od pet godina. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, po broju umrlih od bolesti izazvanih zagađenim zrakom Bosna i Hercegovina je najgora u Evropi i druga najgora zemlja na svijetu, iza Sjeverne Koreje.

Izlaganje visoko zagađenom zraku može izazvati niz posljedica po zdravlje. Povećava se rizik od pojave respiratornih infekcija, srčanog udara, moždanog udara i raka pluća. Ustanovljena je veza između i kratkotrajne i dugotrajne izloženosti zagađenom zraku i bolestima srca. Najviše štetni polutanti, koji su usko povezani s povećanom smrtnosti su sitne lebdeće čestice PM2,5 koje mogu prodrijeti duboko u plućne prolaze. Štetni efekti se mogu javiti i nakon kratkotrajne (sati, dani) i nakon dugotrajne (mjeseci, godine) izloženosti zagađenom zraku.

Odrasli mogu bolovati od niza zdravstvenih komplikacija koje su uzrokovane zagađenim zrakom. Zagađeni zrak pogoršava postojeće kardiovaskularne bolesti i u vezi je sa nizom kardiovaskularnih efekata poput moždanog udara i zatajenja srca. Pored toga, postoje jaki dokazi da zagađeni zrak izaziva rak pluća kao i dijatebes tipa 2. Dugotrajna izloženost zagađenom zraku je povezana sa moždanim udarom i ishemičkom bolesti srca. Rizik za oboljele od šećerne bolesti su također povećava sa povećanjem zagađenja zraka. Pokazalo se da PM2,5 utječu na pravilno funkcionisanje ćelija i krvi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije