Prilika za osnovce: 'Mala škola pčelarstva'

Radiosarajevo.ba
Prilika za osnovce: 'Mala škola pčelarstva'
/ Ilustracija
Radionice u sklopu projekta ''Mala škola pčelarstva“ održavati će se u toku mjeseca oktobra i novembra, i to u Osnovnoj školi "Vladislav Skarić", ponedjeljkom s početkom u 12 i 30 h i Osnovnoj školi "Alija Nametak", četvrtkom s početkom u 12 i 30 h.

Cilj projekta ''Mala škola pčelarstva“  jeste da kroz teorijsku i praktičnu obuku polaznike poduči kako praktično raditi u pčelarstvu i na taj način spoznaju bogatstvo prirode, saopćeno je iz Udruženja za podršku ideja ,,SKAKAVAC" Sarajevo.

Projekt je zamišljen da polaznici radionica  vlastitim aktivnim učešćem uče o tehnikama izrade pčelinjih košnica i da košnice izrađuju  na tradicionalan način, upoznavajući se sa životnom zajednicom pčela, proizvodnjom meda i značaju meda u zdravoj ishrani.

U okviru projektnih aktivnosti, članovima ciljne grupe će biti omogućen susret i upoznavanje s tradicionalnim zanatima i kulturnom baštinom BiH, te teorijsko-praktičan rad u smislu izrade i održavanja pčelinjih košnica.

U okviru projekta će se realizirati edukacija u cilju poticanja članova ciljne grupe na rad koji oplemenjuje i razvija interes za izradu pčelinjih košnica, te će ih ohrabriti da razvijaju samopouzdanje i radne navike, na osnovama radno-okupacijske terapije i rada.

Osnovna djelatnost u sklopu radionice jeste izrada pčelinje košnice, a sam proces izrade podrazumjeva slijedeće aktivnosti:

  1. Sklapanja i ljepljenja drvenih ploča;
  2. Korištenje električne bušilice, korištenje aku bušilice;
  3. Obrada neravnih površina i nakon toga šmirglanje istih.;
  4. Kucanje eksera i formiranje satnih osnova;
  5. Farbanje košnica eko bojama.

Realizacijom ovog projekta polaznici stiču jedno veliko isukstvo s obzirom na činjenicu da su vlastitim rukama i vlastitim učešćem doprinijeli izradi predmeta u skladu sa procedurama stolarske profesije.

Sve košnice koje budu izrađene u ovom projektu će biti iskorištene za formiranja oglednog pčelinjaka koji će biti daljnji osnov razvijanja i afirmiranja oblasti pčelarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije