Počela arheološka iskopavanja lokaliteta Kalin hadži-Alijine džamije

Radiosarajevo.ba
Počela arheološka iskopavanja lokaliteta Kalin hadži-Alijine džamije
U prisustvu načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića, direktora Vakufske direkcije Senaida Zajimovića, te predstavnika sarajevskog muftijstva danas je ozvaničen početak arheoloških iskopavanja lokaliteta Kalin hadži-Alijine džamije u Sarajevu.

Riječ je o projektu kojim bi se trebalo otkriti pravo historijsko bogatstvo na lokalitetu pored Narodnog pozorišta u Sarajevu, gdje je nekada postojala jedna od najljepših sarajevskih džamija. Projekt bi trebao potrajati do kraja septembra, nakon čega će se pristupiti konzervaciji ostataka džamije, izradi elaborata i najzad prezentaciji pronađenih elemenata.

Inače, ovo je projekt Općine Centar i Vakufske banke, a koji provodi Društvo arheologa 1894., dok će nadzor nad ovim projektom vršiti Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.

Vakif Kalin hadži-Alija je sagradio, 1535. godine, džamiju i mekteb na prostoru gdje je nekada bila mala livada (turski čajirdžik), pa je otuda i mahala Kalin hadži-Alijine džamije poznata kao Čajirdžik mahala.

Džamija je bila osrednje veličine, s kamenom munarom i krovom od šindre i ćeramide. Enterijer je bio od drveta. Harem džamije je bio ograđen zidom od ćerpiča, s nekoliko prozora s gvozdenim demirima. U zidu harema, prema ulici, nalazila se kamena zidana česma. Džamija se sa svojim dvorištem prostirala do obala Miljacke.

Džamija je srušena i groblje ekshumirano 1947. godine.

Džamija Kalin hadži-Alije nekada je, kažu, bila jedna od najljepših u Sarajevu.

Zahvaljujući svim ovim historijskim podacima, planirano je da na ovom lokalitetu u Sarajevu bude izgrađen Trg harem Kalin hadži-Alijine džamije, a jedan od preduvjeta za njegovu gradnju jesu upravo arheološka iskopavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije