"Pjevaju šume 2019": Zaustavimo uništavanje našeg blaga

Radiosarajevo.ba
"Pjevaju šume 2019": Zaustavimo uništavanje našeg blaga

U cilju sprječavanju masovne sječe jele, bora i smrče za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana Udruga „Facultas za prosperitet mladih“ provodi ekološko-medijsku kampanju pod nazivom „Pjevaju šume“.

"Ova kampanja već devetu godinu traje u Sarajevu sa željom da 'pjevaju šume', odnosno da se u Bosni i Hercegovini jača ekološka svijest o značaju zelenog pokrivača za život na zemlji i zaustavljanju uništenja šumskoga blaga. Ukrašavanje božićne jelke prelijepi je običaj, koji je sastavni dio kulturnog i vjerskog identiteta katolika, ali i novogodišnjeg slavlja svih građana u BiH", kazala je voditeljica volonterskog tima Ivana Krstanović.

Volonteri su proteklih dana građanima u Kantonu Sarajevo dijelili promotivne letke s ekološkom porukom. Onima koji kite božićna drvca sugerišu da koriste plastične jele, kako bi se izbjegla masovna sječa jele, bora i smrče.

Kampanja se provodi u okviru projekta "Kao nekad pred Božić", kojem je podršku dalo Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo – Uprava za šumarstvo.

Inženjer šumarstva Zvonimir Jan istakao je da su ovakve kampanje poželjne da bi potaknule slavljenike na razmišljanje o ekološkim implikacijama sječe borova i jela, jer će nažalost i ove godine u Bosni i Hercegovini tokom decembra biti posječeno mnoštvo jela, smrče i borova, koji će biti odbačeni početkom 2020. godine, nakon samo dvije sedmoice upotrebe, pri čemu velik broj neće biti primjereno zbrinut i prerađen, saopćili su organizatori.

Dok čekamo novi zakon, šume nestaju: Šta kaže struka, ima li razloga za brigu

Bosna i Hercegovina je zemlja koja posjeduje mnogobrojne prirodne resurse, a šume su svakako jedan od njih. Netaknuta priroda sigurno je nešto čime se naša zemlja može pohvaliti, a ukupna površina šumskog zemljišta je nešto više od tri miliona hektara. Na prostoru Federacije BiH nalazi se 1.235.721,1 hektara šume u državnom vlasništvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije