Samo 5% djece u BiH s dijagnosticiranim razvojnim poremećajima ima dijagnozu autizma

J. Ć.
Samo 5% djece u BiH s dijagnosticiranim razvojnim poremećajima ima dijagnozu autizma
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Prezentacija istraživanja o razvoju djece

Rana dijagnostika i tretiranje autizma teme su Internacionalnog naučnog skupa u Sarajevu, koji je okupio eminentne stručnjake i profesore u oblasti ranog rasta i razvoja iz Sjedinjenih Američkih Država i Engleske.

Predstavljene su tri naučne studije, na kojima se radilo tri godine.

Prezentacija istraživanja o razvoju djece - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Prezentacija istraživanja o razvoju djece  

"Prvi put smo uspjeli otkriti razvojne norme, tj. kako se djeca tipično razvijaju u našoj zemlji. Razvili smo prvi mjerni instrument koji je skrining za razvoj i praćenje razvoja, kako biste mogli detektovati ukoliko vaše dijete kasni. To je jedan instrument koji se već koristi, a sada smo razvili i web aplikaciju tog instrumenta. Naša druga studija je bila da razvijemo protokol za skrining autizma koji će pomoći stručnjacima i profesionalcima koji dugoročno rade s tom djecom i prate ih", istaknula je izvršna direktorica EDUS-a, doktorica Nirvana Pištoljević.

"Iz naših istraživanja smo pronašli da djeca oko godinu dana 'hodaju' po specijalistima različitih profila pokušavajući da dođu do dijagnoze koja je na kraju rijetko precizna, a sve zbog nedostatka mjernih instrumenata i stručnih alata da pomognu specijalistima u dijagnostici, te smo uradili jednu naučnu stidiju i kreirali jedan takav alat. Treća studija je naš pokušaj da nađemo optimalnu ranu intervenciju koji nudi naučno dokazane rezultate koji će da unaprijede funkcionisanje djece. Naime, poredili smo različite grupe djece koja odlaze samo kod logopeda na sedmične tretmane, s djecom koja su uključena u eklektične programe širom BiH gdje se radi po specifičnoj metodologiji", pojasnila je Nirvana Pištoljević.

Utvrđeno je da samo 5 posto djece sa dijagnosticiranim razvojnim poremećajima u BiH ima jasnu dijagnozu autizma, zbog nedostatka mjernih instrumenata koji bi pomogli specijalistima u dijagnostici.

Osim toga, 25 posto djece u Bosni i Hercegovini uzrasta do šest godina se ne razvija po tipičnim normama i mogu se okarakterisati kao djeca koja će razviti neke od poteškoća, rečeno je na Internacionalnom naučnom skupu iz oblasti ranog rasta i razvoja i razvojnih poremećaja.

Skup organizira Udruženje EDUS pod pokroviteljstvom Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije