Pismo vjernice dr. Ljevakoviću: Zaljubila sam se u nemuslimana, volim ga

Radiosarajevo.ba
Pismo vjernice dr. Ljevakoviću: Zaljubila sam se u nemuslimana, volim ga
Foto: Ilustracija / Pokrivena muslimanka

Na portalu Divithana.com prof. dr. Enesu Ljevakoviću (fetva-i-emin) obratila se vjernica s problemom ljubavne prirode i zamolila za odgovor u skladu s načelima Islama, vjeroispovijesti kojoj pripada.

 Zaljubljena djevojka zamolila je za pomoć jer se, naime, zaljubila u čovjeka druge vjeroispovijesti te ju je zanimalo kako da se, i da li je to uopće moguće, vjenča šerijatski.

Ovo je bilo njeno pitanje

"Uvjerena sam da dio naslova “brak sa nemuslimanom” već impulsivno nosi odgovor “nipošto!”, čega sam svjesna u prvu ruku, ali sam zaista očajna i želim nekako dobiti odgovor u skladu sa stvarnom situacijom.

 Iako sam odgojena u islamskom okruženju i djelimično praktikovala svoju vjeru, prije dvije godine zaljubila sam se u nemuslimana. Obzirom da nije sa bh. prostora, uz mene je počeo prihvatati naše adete. Između ostalog želio je i da ga naučim da klanja. Vjerovanja u crkvu su postala sve slabija.

 Čini mi se da smo sada na životnoj raskrsnici. Obzirom da postoje problemi za dobivanje vize, odluka za sklapanje braka bi trebala biti donesena krajem avgusta i vremena za odgađanje više nema. Volim ga. Smatram da je čovjek sa kojim bih rado provela život i imala djecu. Mogućnosti za “bolji” život su realnije u njegovoj zemlji. Zna o izričitoj zabrani mješovitog braka, ali isto tako o zabrani prihvatanja Islama radi mene. Govori da mu treba vremena za proučavanje naše religije i prihvatanje, ali i da je skoro uvjeren da je Islam religija u kojoj bi našao duševni mir i sreću.

Šta da radim? Koji je najefikasniji način da mu približim našu vjeru? Šta bi on trebao uraditi da se možemo šerijatski vjenčati? Postoji li ijedan drugi odgovor osim “ostavi ga i moli Allaha dž.š. za oprost?”, navela je ovajdjevojka koja se potpisala s Dž.

 Na to joj je dr. Ljevaković odgovorio sljedeće:

  "Brak između muslimanke i nemuslimana je šerijatski nepostojeći, ništavan. Uvjet sklapanja šerijatski valjanog braka je da budući suprug bude musliman. Ukoliko Vas iskreno voli, sačekat će da bolje upozna islam i izgovori iskreno šehadet. Ne dozvolite da Vam emocije isključe razum.

Nema garancije da će ljubav vječno trajati i da Vam za mjesec dana neće okrenuti glavu. Ne žurite sa odlukom. Konsultirajte se sa roditeljima ukoliko su sa Vama, sa rodbinom, prijateljima. Više ljudi više pameti. Nema šerijatskog vjenčanja bez njegovog izgovaranja šehadeta prije samog čina sklapanja. Možete ga odvesti kod nekog istaknutijeg daije (pozivaoca u islam) da mu dodatno pojasni suštinu islama. Ako u njemu ima hajra, Allah će ga uputiti na pravi put. Vama želimo svako dobro i sreću. Pred Vama su doista teške i sudbonosne odluke. Ne kolebajte se o tome da odaberete onu s kojom će Allah biti zadovoljan".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije