Kriminalci sve snalažljiviji: Drogu nabavljaju preko interneta i redovnom poštom

N. K.
Kriminalci sve snalažljiviji: Drogu nabavljaju preko interneta i redovnom poštom
Položaj BiH na takozvanoj "balkanskoj ruti" trgovine narkoticima doprinio je povećanoj dostupnosti narkotika na bh. ulicama, koja u našu zemlju ulazi raznim kanalima i skrivena na neobičnim mjestima.

Naime, da su bh. dileri počeli primjenjivati savremene načine krijumčarenja narkotičkih sredstava na tlo BiH, koje su do sada bile nezamislive za ovo podneblje, najbolje ilustrira i nedavna akcija SIPA-e kada su u operativnoj akciji Koverta na području Zenice uhapšene dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Kako je tada saopćeno iz SIPA-e, osobe uhapšene u ovoj akciji sumnjiče se da su duži vremenski period, putem takozvanog dark weba, iz Holandije naručivale pošiljke opojne droge amfetamin, koja je skrivana u koverte i redovnom poštom dostavljana u BiH.

Ilustracija - undefined

Iako do sad nije stiglo zvanično objašnjenje kako je droga u kovertama i redovnom poštom ulazila u BiH, pretpostavlja se da su krijumčari stavljali manje količine droge zbog čega im je uspjevalo da duži vremenski period na ovaj neobičan način nabavljaju amfetamin iz Holandije.

Kad je u pitanju krijumčarenje droge preko granice, prema podacima koje su nam dostavili iz Granične policije BiH, u prvih 10 mjeseci 2017. godine njihovi pripadnici su oduzeli 124 kg marihuane, 2,4 grama heroina, 98 komada ekstazija, 52 grama spida, 47 stabljika Cannabis Sative i dr.

"Kada je riječ o 'neobičnim' načinima pokušaja krijumčarenja opojnih droga preko granice u 2017. godini izdvaja se slučaj kada su službenici Granične policije BiH u saradnji s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) otkrili i privremeno oduzeli 22 kilograma marihune u teretnom motornom vozilu bh. registarskih oznaka prilikom izlaska iz BiH na MGP Gradiška. Mariihuana je bila zapakovana u 25 paketa koji su obloženi crvenim paprikama“, kazala je za Radiosarajevo.ba Sanela Dujković glasnogovornica GP-a BiH.

Vozilo_Otkrivena_Droga_GP_BiH.jpg - undefined

Također, i pripadnici Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) su se susreli s mnogobrojnim neobičnim primjerima pokušaja krijumčarenja i skrivanja droge, pa su tako u carinskom referatu Pošte Sarajevo ovlaštena službena lica UIO-a BiH otkrila 400 grama kanabisa u preporučenoj pošiljci koja je stigla iz Litvanije.

Pošiljka je bila namijenjena fizičkom licu nastanjenom na području Sarajeva, a tom prilikom otkriveno je da pošiljka sadrži 400 grama opojne droge kanabis, odnosno cvjetova iste s pripadajućim sjemenkama.

Canabis_Zaplijena_Posta1.JPG - undefined

Međutim, zasigurno, najčudniji pokušaj krijumčarenja iz prethodnog perioda desio se u martu 2012. godine kada su službenici GP-a BiH zbog sumnje da se opojna droga nalazi kod bh. državljanke istu odveli u Kantonalnu bolnicu Orašje.

"Dežurni ginekolog prilikom pregleda u njenoj rodnici našao je prezervativ u kojem je bila bijela praškasta materija koja asocira na opojnu drogu heroin. Utvrđeno je da je D.E. u rodnicu sakrila 23 grama heroina", otkrila nam je Sanela Dujković.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH su za Radiosarajevo.ba istakli da su na ilegalnom tržištu u BiH prisutne gotovo sve vrste opojnih droga, a dominiraju produkti kanabisa, heroin i sintetičke droge.

"Potrošnja droge je u porastu, ali i dalje je relativno niska u poređenju s drugim evropskim zemljama. Ruta kojom se krijumčari heroin iz Jugoistočne Evrope poznata je pod imenom 'balkanska ruta'. Krijumčarenje heroina najvećim dijelom zaobiđe Bosnu i Hercegovinu, zbog loše putne komunikacije i konfiguracije terena, pa se heroin uglavnom krijumčari u kamionima i autobusima koji idu iz jugoistočne Azije, kroz Republiku Bugarsku, Republiku Srbiju i Republiku Hrvatsku", pojašnjavaju iz ministarstva.

Zaplijenjena_Marihuana_GPBiH.jpg - undefined

S obzirom na to i da su posljednjih godina zabilježene povećane zapljene raznih vrsta narkotičkih sredstava, te da se bilježi i rast konzumenata droga na tlu BiH, zaočekivat je da će se i pripadnici nadležnih državnih agencija u budućnosti susretat s još inovativnijim pokušajima kriminalaca u sprovođenju svojih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije