Peršić: Nema nikakve zabrane upisa za nevakcinisanu djecu

H. D.
Peršić: Nema nikakve zabrane upisa za nevakcinisanu djecu
Pixabay / Ilustracija
Navodna naredba Federalnog ministarstva zdravstva pobudila je veliki interes bh. javnosti.

Podsjećamo, novinska agencija Fena danas je javila, a mnogi mediji su tu informaciju preuzeli, da je Federalno ministarstvo zdravstva izdalo naredbu o programu imunizacije stanovništva protiv zaraznih bolesti za 2017. godinu.

Informacija o naredbi je pobudila interes javnosti zbog strožijih mjera koje se predviđaju u njoj. Napominjemo, imunizacija je zakonski obavezna u BiH.

U prvobitnoj informaciji je navedeno da ako se roditelji ne budu pridržavali propisa programa imunizacije, njihova djeca neće moći biti upisana u vrtiće, škole, kolektivne smještaje, a provjera jesu li primili vakcinu bit će obavljana i kasnije pri zapošljavanju.

Ništa od ovoga nije tačno, rekao je za portal Radiosarajevo.ba Zlatan Peršić, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

"Naredba se donosi svake godine i sadržava kalendar imunizacije. Što se tiče dijela koji je tako pogrešno interpretiran, to stoji već niz godina. Riječ je o tome da se vakcinalni status provjerava prilikom upisa u vrtić iškolu", rekao nam je Peršić.

Tu provjeru vrši pedijatar kako bi se roditelji upozorili ukoliko je dijete propustilo neku od propisanih vakcina. U slučaju da roditelj odbija da vakciniše dijete, ljekar izdaje potvrdu o nepotpunoj vakcinaciji.

Pedijatar, također, o tome može upoznati sanitarnog inspektora kako bi ovaj eventualno izrekao novčanu kaznu.

Ipak, to se u praksi skoro uopće ne sprovodi.

"Stav zdravstvenog sistema je da ne idemo na mjere represije, nego da kroz razgovor između pedijatra i roditelja njih upoznamo sa značajem i važnosti vakcinacije njihovog djeteta", pojasnio je Peršić.

"Nema nikakve zabrane upisa u vrtiće i škole  za nevakcinisanu djecu. Apelujemo na roditelje da se o imunizaciji konsultuju sa pedijatrom, a da odgovore ne traže na neprovjerenim web portalima", dodao je.

 Svaki treći roditelj odbija cijepiti svoje dijete MMR cjepivom, što potencijalno predstavlja veliki problem za kolektivno zdravstvo u BiH. Procijepljenost ovim cjepivom u FBiH pala je na svega 64 posto, dok Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) preporučuje da procijepljenost bude između 90 i 95 posto.

"Ne smijemo zaboraviti da je vakcinacija jedno od najvećih medicinskih, pa i civilizacijskih dostignuća, jer su, ne tako davno, prije 50 godina, hiljade djece oboljevali i umirali od bolesti kojih danas, zahvaljujući vakcinaciji, nema", potcrtao je Peršić.

Ukoliko nastavi padati procenat imunizacije, mi smo u riziku da nam se ponovo te bolesti pojave, kazao nam je na kraju razgovora Zlatan Peršić, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Federalnog ministarstva zdravstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije