... / Pero Mrnarević iz Hrvatske se poklonio žrtvama Ahmića: Ne u moje ime!

13. 04. 2019. u 16:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares:1592

Piše: F. V. 

Poznati politički aktivist iz Hrvatske i umjetnički voditelj programa Lazareta Pero Mrnarević odao je danas počast žrtvama zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Ahmićima 16. aprila 1993. godine.

Mrnarević je prije odlaska u Ahmiće govorio za portal Radiosarajevo.ba.

Kako je istaknuo Mrnarević, ovim humanističkim činom želio je odati počast nevinim žrtvama i pokazati da postoje građani Hrvatske koji se ne slažu sa politikom koju provode najviši predstavnici izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, a kojom se umjesto suosjećanja sa žrtvama, prijateljskog odnosa i partnerstva prema Bosni i Hercegovini, aktivno zagovara politika podjele BiH, kroz podršku presuđenim ratnim zločincima i koaliranjem sa snagama koje i dalje destabiliziraju BiH.

"Potrebno je da kreatori politike napokon prestanu ignorirati glas građanske i razumne Hrvatske koja želi živjeti u miru, poštovanju i ljubavi sa svojim susjedima. Put prema tim idealima vodi kroz katarzu, a ona podrazumjeva suočavanje s vlastitim pogreškama, preuzimanje odgovornosti za počinjenje zločine u ime pogrešne politike, a koja je pravosnažnom presudom Tribunala u Hagu okarakterizirana kao 'udruženi zločinački poduhvat'", naglasio je Mrnarević.

Pero Mrnarević će se pokloniti žrtvama: U Ahmićima su ubijeni naša braća i sestre

U konačnici, dodao je, potrebno je i doista raskrstiti sa kontinuitetom politike podjele BiH.

"Ovdje u Ahmićima, gdje je ta politika pokazala svoje najgore lice, gdje je 116 osoba, od kojih čak 32 žene i 11 djece i najmlađom tromjesečnom bebom zvjerski masakrirano, gdje su cijele familije izbrisane samo zbog drugačijeg obiteljskog imena i imena Boga kojem se mole, želim proponentima zločina poručiti 'Ne u moje ime'", kazao je Mrnarević.

Tokom posjete Ahmićima Mrnarević je obišao mezarje u Vitezu na kome su sahranjenje žrtve zločina, Spomen obilježje u Ahmićima i širi lokalitet sela, gdje je u razgovoru sa preživjelim upoznao sa detaljima životnih priča i teških ljudskih sudbina.

Pero Mrnarević odao počast žrtvama u Ahmićima - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba: Pero Mrnarević odao počast žrtvama u Ahmićima

Pero Mrnarević je javnosti u susjednoj Hrvatskoj, ali i BiH poznat kao nezavisni intelektualac, umjetnik, ali i predani građanski i politički aktivist. Još 2014. godine bio je jedan od sudionika akcije ‘Stajanje u znak sjećanja na žrtve ratnog zločina počinjenog u selu Ahmići’ na zagrebačkom Kaptolu.

Beskompromisni je kritičar desnih stremljenja u aktuelnoj vlasti u Hrvatskoj, borac za ljudska prava i temeljne slobode.

Kao nezavisni kandidat priključio se Daliji Orešković i listi stranke START (Stranke antikorupcije, razvoja i transparentnosti) na trenutnim izborima za EU parlamentarne izbore. Trenutno radi kao voditelj umjetničkog programa na EU financiranom projektu Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnika.

KOMENTARI (3)