Penzioneri iz Starog Grada uživali na Bjelašnici

Radiosarajevo.ba
Penzioneri iz Starog Grada uživali na Bjelašnici
Foto: Općina Stari Grad / Uživanje na olimpijskoj planini

Da Općina Stari Grad posebnu pažnju posvećuje osobama treće životne dobi pokazalo se i danas, na izletu koji su organizovali za svoje penzionere na Bjelašnici. Preko 200 penzionera družilo se tokom čitavog dana, uz zabavne igre, ali i poseban program terapijskih vježbi koje su za njih pripremili iz općinskog Centra za promociju i unapređenje zdravlja.

Uz smijeh, pjesmu i igre, penzioneri su uživali i u svježem zraku i dobrom zalogaju. Stručno osoblje Centra za promociju i unapređenje zdravlja pružilo im je mogućnost mjerenja krvnog pritiska i šećera u krvi, a onima kojima je potrebno podijeljeni su i glukomati.

Ovo je postalo već tradicionalno druženje starogradskih penzionera povodom Dana Općine Stari Grad, ali je ove godine termin prolongiran zbog loših vremenskih uslova u maju kada je izlet trebao biti održan. Da bi druženje bilo zanimljivije ove godine učesnicima je predloženo da se takmiče u društvenim igrama. Kako je rezultat bio neizvjestan do kraja dame su izabrale najvitalnijeg penzionera, a muškarci najvitalniju penzionerku među njima.

Titule i linte pripale su Fadili Penava i Mustafi Prljači. Penava je 53-godišnja penzionerka sa Širokače koja je zbog bolesti nažalost prijevremeno penzionisana. „Drago mi je što sam pristala danas doći ovdje ima nas svih godišta, lijepo nam je i zabavljamo se. Nama penzionerima malo treba, dovoljno je da znamo da neko misli na nas, kao što to radi Općina Stari Grad i od srca vam hvala“, kazala je Penava.

Penavi i Prljači, simbolične poklone uručili su, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić i sekretar organa državne službe Alma Destanović.

Briga o starima naša je obaveza, a drago mi je što smo im danas organizovali ovakvo druženje. Lijepo su se zabavili i barem na jedan dan zaboravili na svakodnevne brige“, kazao je Hadžibajrić.

Pobjednicima je čestitao i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Samir Muhić. Brigu o osobama treće životne dobi Općina vodi i kroz dva centra otvorena za njih.

Općina Stari Grad prije dvije godine pokrenula je Centar za promociju i unapređenje zdravlja, kojim upravlja Udruženje “Generacija”, a koji okuplja osobe treće životne dobi iz cijelog Kantona Sarajevo i pruža im pomoć u vidu vježbi, medicinskog savjetovanja, zdravstvenih izleta i drugog. Centar ima 600 korisnika. Osim toga, općine Stari Grad i Centar imaju i zajednički Centar za zdravo starenje također za ovu kategoriju koji uspješno djeluje u zgradi Svjetlosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije