Pedijatrica Samira Penava savjetuje: Kako bezbrižno na ljetovanje s djecom

J. Ć.
Pedijatrica Samira Penava savjetuje: Kako bezbrižno na ljetovanje s djecom
Pixabay / Ilustracija
Roditeljima s djecom, posebno s bebama, organizirati ljetovanje "malo" je zahtjevniji zadatak nego parovima bez djece ili onima koji na more odlaze sami.

Prioriteti se nakon dolaska prinove u porodici mijenjaju pa umjesto planiranja cjelodnevnog kupanja, sunčanja, čitanja i zabave pokušavamo omogućiti djetetu da na ljetovanju uživa i ima sve što mu je potrebno.

 Ilustracija - undefined

"Prije svega potrebna je određena zaštita za sunce i preparati protiv ujeda insekata, što se kupuje u slobodnoj prodaji u apotekama. Naravno, uvijek možete doći i posavjetovati se s pedijatrom kako bi se vidjelo o vrsti i količini lijeka za temperaturu, o vrsti krema za mazanje protiv opekotina od sunca", govori za Radiosarajevo.ba pedijatrica u Domu zdravlja Omer Maslić Samira Penava.

Kako ističe naša sagovornica, zbog promjene klime, hrane i vode na ljetovanju može doći do trovanja hranom i pojave dijareje.

Kako ne bismo riskirali putnu dijareju, pedijatrica savjetuje posebno onima koji imaju osjetljivu crijevnu floru, da nekoliko dana pred polazak na put piju probiotike, koje nipošto ne treba zaboraviti u "putnoj apoteci."

"Obavezno treba ponijeti probiotik koji je neophodan kod proljeva i poremećaja stolica. Dosta toga ima za nadoknadu tekućine, što se vrlo često može desiti kod djece – povraćanje, proljevi, dehidracija, zbog pretjeranog znojenja i slično. Ne preporučujemo da roditelji sami uključuju djeci antibiotike i daju lijekove na svoju ruku", napominje Penava.

Boravak na moru podrazumijeva češće obroke napolju i plaži pa ishranu treba prilagoditi takvim uvjetima.

Visoke temperature i promijenjen ritam spavanja smanjuju potrebu za kalorijama, ali se to često "nadoknađuje" pretjeranim unosom sokova i sladoleda, i to na štetu redovnih obroka. S obzirom da borave u uvjetima visoke temperature, djeci je potrebno više vode. 

 Ilustracija - undefined
Što se tiče ishrane, kada su male bebe u pitanju, najbolje i najsigurnije je dojenje.

"Za bebe je najbolje majčino mlijeko, tj. dojenje, jer je prije svega sterilno i nema nikakve mogućnosti da je mlijeko pokvareno. Svakako treba uvijek imati tečnosti, odnosno što više vode ili čaja, izbjegavati gazirana pića pa čak i sokove u nekoj većoj količini. Dakle, korisiti vodu i laganu ishranu – voće i povrće što, naravno, zavisi o dobi djeteta. Poželjno je izbjegavati i namirnice koje dijete do tada nije probalo da ne bi izazvalo  alergijske reakcije, jer kad ste već na godišnjem odmoru treba djetetu davati ono što je dijete već probalo kako biste bili mirni", pojašnjava pedijatrica Samira Penava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije