Pejić odgovara predsjednici RH: To su mitovi, nijedan narod u BiH nema ekskluzivitet

Radiosarajevo.ba
Pejić odgovara predsjednici RH: To su mitovi, nijedan narod u BiH nema ekskluzivitet
Foto: Ins.ba / Marijo Pejić

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je u subotu da Hrvati u BiH nisu nacionalna manjina već njezin "najstariji konstitutivni narod", te da je hrvatski narod u BiH prisutan duže od hiljadu godina.

Piše: F. V.

"Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njen najstariji konstitutivni narod, koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost sa druga dva naroda", rekla je Kitarovićeva, u čijem kabinetu je upriličen Dan otvorenih vrata za Hrvate iz BiH.

Kolinda Grabar-Kitarović: Hrvati su najstariji konstitutivni narod u BiH

Ova izjava izazvala je brojne komentare na društvenim mrežama, pa i reakcije stranaka. Između ostalih je reagirao Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, koji je istakao da su tvrdnje predsjednice Grabar-Kitarović ne samo historijski neutemeljene, nego i štetne.

Demokratska fronta na čijem je čelu Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, navela je da predsjednica RH ponovo udara ispod pojasa.

"Ovo što je već spomenuta predsjednica izjavila - da su Hrvati u BiH najstariji konstitutivni narod u toj istoj, našoj, pa i hrvatskog naroda, Bosni i Hercegovini - em je netačno, em nedobronamjerno, em izazivački i predstavlja još jedan udarac 'ispod pojasa' susjedu za koga, ista ona, uporno tvrdi da mu je (Bosni i Hercegovini) najbolji prijatelj", saopćeno je iz DF-a.

Predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća (HNV) dr. Marijo Pejić kaže za Radiosarajevo.ba, reagirajući na stav Grabar-Kitarović, da se "različiti nacionalni mitovi i danas koriste u svrhu razgraničenja od drugih".

"Jedan od njih je i mit o starini, koji oduvijek ima za cilj održati koheziju unutar jedne etničke zajednice. Manji kolektivi uvijek više teže podvući različitost u odnosu na veće kolektive. Neosporna je činjenica da su bosanskohercegovački Hrvati stari, autohtoni, konstituentni i ustavni narod, koji u svojoj domovini Bosni i Hercegovini stoljećima živi zajedno s drugim starim, autohtonim, konstituentnim i ustavnim narodima Bošnjacima i Srbima te nacionalnim manjinama. Niti jedan narod u BiH nema nacionalni ekskluzivitet, bez obzira koliko bio star. Jednakopravnost naroda bi trebala biti jedna od temeljnih vrijednosti bosanskohercegovačkog društva i države", kazao je Pejić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije